Zdravje

Pozor! Odkrili smrtonosno bakterijo v mesu za žar

Črt Kaker
12. 8. 2014, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nemci so pred dnevi testirali priljubljeno predpripravljeno meso za žar, ki ga je mogoče kupiti že v vsaki trgovini. Rezultati testov so med potrošniki povzročili pravo paniko, saj so kar v 14 odstotkih vzorcev našli nevarno bakterijo MRSA.

Poletje in s tem dopusti so v razmahu in po vročem dnevu, preživetem na plaži ali na domačem vrtu, je žar še kako prijetna popestritev in razlog več za druženje z družino in prijatelji. Ravno zaradi vse večje porabe predpripravljenega mariniranega mesa za žar je nemška Stranka zelenih dala pobudo za analizo tega mesa.

Rezultati so negativno presenetili tako stranko kot tudi javnost. Izkazalo se je namreč, da so kar v 14 odstotkih vzorcev našli trdoživo bakterijo MRSA, ki je zadnja leta strah in trepet zdravniškega osebja v bolnišnicah, saj je izredno odporna na antibiotike. Najbolj dovzetni za okužbo so sicer bolniki, ki so doživeli padec imunskega sistema ali pa imajo velike rane. Tako imajo bolnišnice že uveljavljen postopek preventivnega testiranja bolnikov na MRSA, da bi tako že v kali zatrli morebitne nevšečnosti za ostale bolnike.

Po poročanju nemške revije Focus so vzorce vzeli v trinajstih nemških mestih. Ugotovitve so potrdile domneve nekaterih znanstvenikov, da so v kupljenem mesu tudi bakterije, ki so izredno odporne na antibiotike. MRSA so tako odkrili v zrezkih svinjske vratovine in puranjih medaljonih.

Kot poudarjajo predstavniki Stranke zelenih, je za pojav te superbakterije, kot jo mnogi imenujejo, v prvi vrsti kriva napačna raba antibiotikov, ki se uporabljajo pri vzreji živali za zakol. Zaskrbljeni so nad dejstvom, da je to tempirana bomba, ki bi lahko kmalu eksplodirala. Ob tem so pozvali pristojne institucije, da naj nemudoma okrepijo nadzor.