Zdravje

7 bolečin, ki jih ne smete prezreti

Ajda Janovsky
11. 8. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vsaka drobna bolečina še ne pomeni, da je z vami kaj resnično narobe, če pa imate katerega od spodaj naštetih simptomov, se morate takoj odpraviti k zdravniku – na prvi pogled nedolžna nevšečnost je lahko znak smrtno nevarne bolezni.

Thinkstock

1. Nenaden močen glavobol

MOŽNA DIAGNOZA: Možganska anevrizma

Možganska anevrizma je balončku podobna tvorba na žili (žilah) v možganih. Izboklina navadno nastane na točkah, kjer je žilna stena oslabela. Ko se tvorba napolni s krvjo, lahko poči in povzroči kap.

KAJ STORITI

Če začutite nenadno močno bolečino v glavi, pokličite rešilca. Krvavitev v možganih zaradi možganske anevrizme ni zelo pogosta (v razvitem svetu prizadene okoli 100.000 prebivalcev na leto, v Sloveniji okoli 200), je pa smrtno nevarna. Hiter odziv vam lahko reši življenje! Zdravnik bo sum možganske krvavitve ob hitrem ukrepanju preveril z računalniško tomografijo možganov. Dodaten dokaz, da gre za anevrizmo, so opozorilni znaki, kot so glavobol, trd vrat in bruhanje, ki se lahko pojavijo nekaj dni pred tem, preden anevrizma poči. Ti znaki se pojavijo v približno 40 odstotkih primerov. Kadilci, ljudje z visokim krvnim tlakom in alkoholiki so bolj nagnjeni k nastanku anevrizme. Posebno previdni morate biti, če imate anevrizmo v družini, se pravi, če je za njo zbolel kdo od sorodnikov. 

 

Več vas čaka v najnovejši številki Lepe&Zdrave!