Zdravje

Se zavedate, kako strupena so oblačila?

Petra Mauer
1. 6. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Koža je naš največji organ, zato se moramo zavedati, da ni vseeno, kaj oblečemo. Strupene snovi v oblačilih namreč pronicajo skozi njih v naše telo (v šestih minutah je vse, kar damo na kožo, v krvnem obtoku človeka ter se začne nalagati v naših organih!) in ga zastrupljajo. Na dolgi rok lahko zaradi tega zbolimo, pa tudi alergijske reakcije na materiale, iz katerih je narejenih večina oblačil, so vse bolj pogoste.

Thinkstock
Vizualizacija vam spremeni življenje.

Tržne razmere in neizprosna konkurenčnost, ki vlada v tekstilni industriji, so mnoge prisilile, da so se podredili, znižali standarde proizvodnje, začeli izkoriščati delovno silo, ob tem pa pozabili na odgovornost do živali in narave oziroma okolja, v katerem bivamo.

»Tekstilna industrija je uničena v Evropi in Ameriki, saj je večina komercialnih modnih znamk prisiljena vse izdelovati na vzhodu. Nekoč so ljudje varčevali vse leto za eno obleko, zdaj je vse to razvrednoteno. Količina je postavljena nad kakovostjo celo do te mere, da nekatera oblačila razpadejo že po treh pranjih.

Skorajda nihče ne pomisli na temno zgodovino vseh teh oblačil, čevljev ali posteljnine ter kaj nošenje oziroma uporaba teh pomeni za njihovo zdravje ter kakovost in varnost življenja izdelovalcev. Podjetjem je najpomembnejši dobiček, na stranski tir pa postavljajo zdravje in varnost svojih potrošnikov oziroma strank. To je globalni problem, s katerim se spoprijema tudi Slovenija, ki je zasičena s temi izdelki.

Izjema niso niti najdražje in najbolj znane znamke vrhunskih oblikovalcev. Raziskava Greenpeacea je potrdila te trditve,« pravi Bianca Žvorc Morris, veganka in ustanoviteljica podjetja BeeZee EcoKid, ki je specializirano za naravi prijazna oblačila, nakit, igrače in dekoracije za dom.

Zastrupljen bombaž

Bombaž je pogosto uporabljena sestavina v različnih kosih oblačil, a sogovornica opozarja, da je v njem izjemno veliko pesticidov, herbicidov, insekticidov, saj s temi snovmi zastrupljajo zemljo, da bi bombaž zaradi potreb trga čim hitreje in bolje uspeval. Ko je oblačilo narejeno, ga še nadalje zastrupljajo z umetnimi snovmi za lažje likanje in vzdrževanje ter umetnimi barvili.

»Da, tudi za obstojnost divjih barv se doda ogromno kemikalij, ki vsebujejo težke kovine, kot je na primer kadmij. Seznam teh toksinov je neskončen, od tistih v plastičnih vlaknih (ftalati), v kemični zaščiti tekstila med prevozom (organokositrne spojine), v detergentih, ki jih uporabljajo, da sperejo tekstile (nonilfenol etoksilat), do raznih belil, da dobijo lepo belo bravo …«

Strupi najbolj vplivajo na živčevje, hormonsko ravnovesje v telesu, so vzrok kožnih alergij ali tudi obolenj dihalnih poti. »Večina ljudi niti ne ve, da je naravni bombaž na primer bež krem barve ter da lahko ima tudi malce primesi rjavih delcev (najdemo tudi rjavkasto rožnat ekološki bombaž ali zelenkast, ki je redek in dokaj drag), lan je sivo bež barve (malce temnejši od drugih naravnih materialov), konoplja rumenkasto bež barve, nebeljen kultiviran bambus prav tako rumenkasto bež barve.

Zame so to najlepši toni, ki res lepo poudarijo človeško naravno polt, pa naj bo zelo svetla ali zelo temna; vendar pa je res, da so bolj ali manj enolični. Uporabimo lahko naravna barvila, vendar se ta hitro izperejo, rešitev pa so sicer umetno pridelana barvila po ekoloških postopkih in brez dodajanja rakotvornih spojin in kovin. So manj obstojna, vendar upam, da je na primer mamicam bolj pomembno zdravje dojenčka, kot pa da ima deklica oblečen živo rožnat pajacek, poln nevarnih toksinov,« dodaja sogovornica.

Pobarvane kože psov in mačk?

V EU in ZDA ni nekega strogega predpisa, ki bi testiral vse uvožene tekstilne izdelke in čevlje iz drugih držav sveta. Slovenska izjemno kakovostna tekstilna industrija, ki smo jo uničili Slovenci z lastnimi potrošniškimi navadami, je poleg kakovosti ponujala tudi precej bolj zdrave izdelke, in to brez izkoriščanja in ogrožanja ljudi, ki so jih izdelovali. »V Aziji je namreč ta problem zelo pereč, saj uporabljajo veliko otroške delovne sile, zaposleni pa delajo v nevzdržnih razmerah, ki negativno vplivajo na njihovo zdravje

Sogovornica še opozarja, da mnogi sploh ne vedo, kaj kupujejo. Po njenih besedah naj bi bile krznene obrobe na čevljih ali jaknah ter tudi nekateri plašči narejeni iz pobarvane kože psov in mačk, ki naj bi jih razbarvali ter s škodljivimi barvili ročno prebarvali, z namenom, da so videti kot lisice, leopardi in podobno. »Človeku nevarni so tudi formaldehidi, ki preprečujejo naravni proces propadanja kožuhov usmrčenih živali,« še razloži.

Prednosti in pomanjkljivosti

Ekološka oblačila imajo prednosti in pomanjkljivosti. Nekoliko bolj se mečkajo, naravni toni se s časom malce spreminjajo, naravne in zdrave barve se prej izperejo, ampak naravna oblačila so dosti bolj vzdržljiva in zdrava. »Za čiščenje priporočam ekološka pralna in mehčalna sredstva, saj se je na splošno v življenju pametno izogibati strupom, sušimo pa jih kot katere koli druge tekstilne izdelke. Tudi precej čistilnic že ponuja čiščenje z ekološkimi čistili,« pojasni Bianca.

Ekološka oblačila in obutev nosijo najpogosteje certifikate GOTS, dobrodošlo je še, če imajo oznako FAIR TRADE (brez krutosti in izkoriščanja ljudi). Pod oznako GOTS pa so vključeni tudi drugi certifikati za ekološko pridelavo rastlin, iz katerih so tekstili pleteni ali vezeni …

Edini način, da dobite poceni in zdrava oblačila, je, da kupite ekološke materiale (najti zares ekološki tekstil ni tako enostavno) in si izdelek sešijete sami. Kadar se odločite za nakup že izdelanega naravnega oblačila, pa se je treba zavedati dejstva, da kakovosten ekološki bombaž in ekološka barvila niso poceni, še manj je slovenska delovna sila. A vsak se mora sam pri sebi odločiti, kaj mu je dolgoročno v življenju pomembno. Vsekakor pa so ekološka oblačila trajnejša, udobnejša ter varujejo naše zdravje in okolje.