Zdravje

Superživila za lepoto

Petra Mauer
14. 2. 2014, 20.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Skrivnost lepe kože, las in nohtov se ne skriva zgolj v uporabi ličil in kozmetičnih izdelkov, temveč tudi v prehrani.

Nutricionisti čedalje bolj opozarjajo na pomen superživil, ki dobro vplivajo ne le na počutje, temveč tudi na kožo, lase in nohte.

Šisandra je rastlina, katere jagode imajo zanimiv, pester okus. Vsebujejo veliko koristnih hranil, med katerimi je tudi šisandrin B, ki zavira staranje organizma in še posebej kože, saj jo učinkovito varuje pred močnimi sončnimi žarki.

Borovnice vsebujejo ogromno antioksidantov, zaradi katerih se koža počasneje stara. Za zajtrk si pripravite jogurt s pol skodelice  borovnic in uživajte v slastnem razvajanju.

Divji losos je odličen vir maščobnih kislin omega 3, ki pomagajo koži ohranjati vlago. Vsebuje tudi selen, mineral, ki varuje kožo pred škodljivimi sončnimi žarki, medtem ko vitamin D v lososu ohranja trdoto kosti in zob. Lahko si ga pripravite na žaru, v omaki za testenine, solati, sušiju …

Špinača vsebuje veliko luteina,  ki med drugim blagodejno vpliva na zdravje oči. Špinača je tudi bogat vir vitaminov A, B1, B2, B6, C in E, folne kisline, kalcija, železa, magnezija ter maščobnih kislin omega 3. Še posebej vitamin E učinkuje antioksidativno in zavira staranje.

Ostrige niso le znan afrodiziak, temveč tudi superživilo, bogato s cinkom, ki da kožnim celicam elastičnost in skrbi za njihovo obnovo. Cink je pomemben tudi za zdravje nohtov in las.

Paradižnik je najboljši vir antioksidanta likopena, ki preprečuje staranje kože. Preprosteje se absorbira v telo, kadar je kuhan ali predelan, zato si kupite kečap, paradižnikov sok in paradižnikovo omako.

Jagode goji vsebujejo veliko maščobnih kislin in betakarotene, ki zagotavljajo gladko, mehko in mladostno kožo brez gubic. Jagode naj bi omogočile dolgo in zdravo življenje, po podatkih naj bi bilo namreč med tibetanskimi ljudstvi, ki jih vsakodnevno uživajo, kar šestnajstkrat več stoletnikov kot na preostalih območjih.

Orehi gladijo kožo in vplivajo tudi na zdravje las, bistre oči in trdne kosti. Privoščite si vsakodneven odmerek hranil, kot so maščobne kisline omega 3 in vitamin E, ki jih najdemo v orehih.  Polno pest orehov dodajte v solato, omake, sladice in smutije.

V kiviju, majhnem, okusnem sadežu, je veliko vitamina C in antioksidantov, ki ohranjajo kožo čvrsto, preprečujejo gubice, poleg tega utrjujejo kosti in zobe ter nas varujejo pred rakom in srčnimi boleznimi.

Temna čokolada je izjemno priporočljiva za uživanje, saj vlaži kožo, jo varuje pred škodljivimi sončnimi žarki in skrbi za njeno lepoto. Pozorni bodite le, da vsebuje vsaj 60 odstotkov kakava.

V skodelici lahkega jogurta je veliko kalcija, kar je odlično za telesno držo, nohte in zobe. Pomešajte ga s sadjem ali kosmiči in si pripravite zdrav, polnovreden zajtrk, s katerim boste dobili energijo za ves dan. 

Ovseni kosmiči so polni kalcija, kalija, magnezija, vitaminov E, B, beljakovin … Izboljšujejo stanje kože, poleg tega so zelo priporočljivi za tiste, ki ste pogosto utrujeni ali v stresu.

Avokado lahko uporabite kot učinkovito orožje proti gubicam, saj vsebuje veliko kalija, vitaminov in koristnih maščob ter antioksidantov, zaradi katerih boste videti mlajši. Sadež je bogat tudi z oleinsko kislino, ki je mononenasičena maščoba in daje občutek sitosti, kar pomaga pri ohranjanju želene teže.

Če si boste vsak dan natrosili v mislije nekaj bučnih semen, boste telesu naredili veliko uslugo. Izboljšali boste stanje svoje kože in splošno počutje.

Škrlatna koruza vsebuje veliko rastlinskega pigmenta, imenovanega antocianin. Ta naj bi bil dobrodejen za naše zdravje pa tudi za lepoto, saj spodbuja regeneracijo tkiv, ščiti pred škodljivimi prostimi radikali in spodbuja proizvodnjo kolagena, ki je odgovoren za bolj gladko, napeto in prožno kožo. Videti smo bolj spočiti, sveži in mladostni.

MSMali organska oblika žvepla vpliva na  lepše lase, obrvi, nohte ter krepi mišice, kosti in kite. Upadli, suhi in poškodovani koži privoščite MSM, dodajte mu nekaj vitamina C in opazujte razliko. Z njim lahko poskrbite tudi za brazgotine, strije ter se uspešno borite proti aknam, izpuščajem, dermatitisu in prhljaju.

Lecitin je prehransko dopolnilo, ki vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin in prispeva k lepši in bolj gladki koži, izboljšuje krhke in lomljive lase ter jih naredi sijoče. Ohranja lasno strukturo in daje lasem vlago, poleg tega preprečuje, da bi se izsušili.

Melasa je med drugim učinkovita pri izpadanju las. Treba jo je vmasirati v lasišče in pustiti, da učinkuje približno šestdeset minut. Rezultat so močni in zdravi lasje, ki naj bi, če uživamo dve žlički melase na dan, tudi hitreje rasli. V njej je tudi veliko železa, zaradi katerega se počutimo bolj živahno, energično in veselo.