Spodbudne besede smučarskih asov

10-letni Matevž je na treningu grdo padel. "Ne sme se ubadati s strahom," ga opogumlja Cene Prevc

A.G.B.
5. 6. 2024, 13.48
Posodobljeno: 5. 6. 2024, 16.07
Deli članek:

Predstavljamo zgodbo 10-letnega Matevža, nadobudnega smučarskega skakalca, ki je na enem od treningov pred približno desetimi meseci grdo padel.

Osebni arhiv
Matevž je po padcu še v krču, a takšna je narava skokov. Predelati in pogumno naprej.

Matevž je imel izjemno srečo, da se je vse dobro končalo, pravi njegova mami Janja Golob. Skrbi jo, ker vse od neprijetne izkušnje težko obvladuje strah. Vsi mu stojijo ob strani, tudi njegov klub Šmartno na Pohorju, a mu kljub temu ostaja težko. »Je v krču, ne upa se odriniti. Nihče od nas mu ne zna pomagati s pravim nasvetom,« je za Svet24TV povedala njegova mami Janja, ki si najbolj od vsega želi, da bi se njen sin osvobodil okov strahu in sledil svojemu srcu.

Robert Kranjec in Cene Prevc ga opogumljata

Za nadobudnega športnika smo zbrali nekaj spodbudnih besed, za katere smo prosili nekdanja vrhunska skakalca Ceneta Prevca in Roberta Kranjca. Tudi Kranjec ima namreč za sabo kar nekaj grdih padcev. Leta 2001 ga je v Planici zasukalo takoj po odskoku, sledilo je grozljivo premetavanje po velikanki. Padel je še desetletje pozneje, prav tako v Planici in prav tako kot Matevž. A ga nič ni ustavilo. Eako zdaj želi tudi Matevžu. »Mislim, da bo ta strah pri njem izginil in da bo spet začel zaupati vase. Želim mu, da čim prej to premaga in da bo enkrat uspešen skakalec,« je Kranjec povedal za Svet24TV in ob tem opozoril, da so smučarski skoki šport, pri katerem se je treba soočiti s precejšnjim tveganjem za padec. Podobni pripetljaji so se zgodili že drugim, pa so postali vrhunski skakalci, pa Matevža opogumlja Cene Prevc. »Ne sme se ubadati s strahom. Odlašanje s skokom lahko kvečjemu prinese kopičenje strahu.« S planiške velikanke ima tudi sam neprijetno izkušnjo, ko mu je smučko odtrgalo v zraku. Ker še ni videl, da bi kdo tako zapel s smučko, kot je Matevž, meni, da je zelo majhna verjetnost, da bi se to ponovilo, je Prevc še dodal za Svet24TV v spodbudo mlademu upu.