Ocenjujejo, da gre za najmanj tri

Foto: Avstrijec v vinski kleti naletel na osupljivo najdbo, okostja!

S.R.
22. 5. 2024, 21.29
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 21.32
Deli članek:

Obnavljal je vinsko klet, so ga v zemlji pričakale kosti najmanj treh mamutov. Raziskovalci so najdbo označili za arheološko senzacijo.

ÖAW-ÖAI/H. Parow-Souchon
Domnevajo, da gre za kosti najmanj treh mamutov.

Avstrijski vinar Andreas Pernerstorfer iz Gobelsburga, vasice v Spodnji Avstriji, je v svoji vinski kleti naletel na 30.000 do 40.000 let stare kosti mamuta. Kot so v izjavi za javnost zapisali na Avstrijski akademiji znanosti (OeAW), gre za arheološko senzacijo, največjo tovrstno najdbo v več kot sto letih. V kosti so se že zakopali njihovi arheologi.

Pernerstorfer je na ogromne kosti, za katere se je pozneje izkazalo, da izhajajo iz kamene dobe, naletel med obnovitvenimi deli v kleti. O najdbi je nemudoma obvestil pristojne inštitucije. Arheologi, kot jim je v navadi, s prefinjenimi orodji že od sredine maja počasi odstirajo plasti, pri čemer so poleg mamutovih kosti odkrili razne kamnite artefakte in tudi oglje. Po navedbah arheologov OeAW Thomasa Einwögererja in Hannah Parow-Souchon so na podlagi teh predmetov tudi ocenili, za kako stare kosti gre. Domnevajo, da se v zemlji nahajajo kosti najmanj treh mamutov. Parow-Souchon je pojasnila še, da imajo v Avstriji zdaj prvič priložnost, da takšno najdbo raziskujejo s sodobnimi metodami in da gre na sploh za pravo redkost. V Avstriji so  na podobno veličastno najdbo nazadnje naleteli pred 150 leti, in sicer prav tako v eni od kleti v Gobelsburgu. »Vemo, da so ljudje lovili mamute, a še vedno vemo zelo malo o tem, kako so jih lovili,« je še dejala. Po njenih besedah je povsem možno, da so mamuti umrli ravno na tem mestu, kjer so zdaj našli njihove kosti. Morda so jih takratni lovci gnali v past, ki so jo nastavili.

Ko kosti previdno izkopljejo, jih bodo predali v roke Prirodoslovnega muzeja na Dunaju, kjer bodo okostja sestavili in mamute razstavili.

ÖAW-ÖAI/H. Parow-Souchon
Arheologi so na najdišču že od sredine maja.