NAJ PICERIJA SLOVENIJE 2024

Nona peče najboljše pice v Murski Soboti!

Zoran Triglav
21. 5. 2024, 12.00
Posodobljeno: 21. 5. 2024, 13.44
Deli članek:

Na Lendavski ulici stoji gostilna in picerija Nona. Tam poleg drugih okusnih jedi pečejo izjemno priljubljene pice, ki povezujejo lokalno okolje in poganjajo murske nogometašice.

Zoran Triglav
Nono vodi celotna družina Fekonja: Smiljan, Sabina in Nuša.

Ko se je naša odprava sredi najlepšega meseca v letu odločala, kateri del seznama najboljših picerij v državi bi obdelala, smo nenadoma ugotovili, da nam je ostalo tako rekoč le še Prekmurje. Z njim nismo odlašali, ker se nam tja ne bi dalo. Saj veste, da se najslajše stvari včasih pusti za na konec. Ampak saj sploh še ni konec! V Prekmurju smo obiskali dve izjemni piceriji, ki sta potrdili svoj odličen sloves. Prvo predstavljamo tokrat.

Zoran Triglav
Nonina aurora je odlična kombinacija okusov.

Bucika je bila natanko na Lendavski 73 zapičena v kulinarični globus Slovenije že od lanskega leta, ko smo Nono večkrat obiskali. Nekateri člani naše odprave v Prekmurju še nikdar niso pokusili pice, a samo zato, ker se ob tamkajšnji značilni kulinariki nanjo niso niti spomnili. Ampak včasih najdeš bisere tudi tam, kjer jih ne bi pričakoval. Tudi v prestolnici Prekmurja, na njenem severovzhodnem delu!

Zoran Triglav
Nona je priljubljena gostilna in picerija.

Nona je izjemno prijetno, lično urejeno gostišče z veliko pokrito teraso. Obilica avtomobilov na dovolj velikem parkirišču je bil zgovoren znak priljubljenosti in vedeli smo, da smo prišli prav. Prijeten, okusno rustikalno opremljen lokal, do zadnje potankosti urejen in čist. Lahko bi rekli, da je pravzaprav opremljen v treh slogih: pivnica, del jedilnice in prostor ob krušni peči, kjer nastajajo pice, so »zunaj«, med domiselno posnemanimi strehami in daljnovodi. Ločen prostor je »bodoča športna soba«, kot pravi lastnik None Smiljan Fekonja, skozi to pa se pride v čudovito Nonino sobo, kjer vidno izstopa zadnja stran vedno tople krušne peči (kar je pozimi še posebno prikladno). Po prostoru so razporejene stare slike in različni predmeti. Gost se med njimi počuti domače in prijetno. V toplejšem delu leta pa je seveda najbolj priljubljen prostor velika pokrita terasa v treh nivojih, kjer ne manjka sence za udobno uživanje dobrot.

Zoran Triglav
Prostor ob točilnem pultu s streho posnema zunanjost.

Picerija in gostilna Nona, ki obratuje že 20 let, ni kar tako; je namreč generalna sponzorka močnega ženskega nogometnega kluba – ŽNK Mura Nona. In Smiljan Fekonja je na to zelo ponosen; v nogometnem žargonu bi lahko dejali, da Nonino ploščato testo poganja Murino okroglo usnje. In ponosen je tudi na družinski lokal z 21 zaposlenimi, ki ga vodi skupaj z ženo Sabino in hčerko Nušo.

Zoran Triglav
Nonina soba je domačen prostor, v katerega sega zadnji del krušne peči.

Nona, kot že rečeno, še zdaleč ni le picerija, ampak priljubljena gostilna, saj ponuja številne druge, pretežno italijansko navdahnjene jedi (skupaj kar 120) in res široko izbiro pijač. Poleg domiselnih predjedi in juh je na voljo 30 različnih testenin in rižot ter kakšnih 15 solat, več kot 10 resnih mesnih jedi ter prav toliko sladic, med katerimi izstopa hišna specialiteta grmada. Poseben oddelek je namenjen otrokom, z lahkoto pa marsikaj zase najdejo zelenjavno navdahnjeni.

Zoran Triglav
Urejenost do najmanjših podrobnosti

Glavne za našo odpravo pa so seveda pice. Njihova izbira z najrazličnejšimi nadevi, tudi ocvirki, je bogata. Kar 38 jih je, od tega dve sladki. Na voljo je celo razvpita havajska – pelati, sir, šunka in ananas. Obljubili smo si, da jo bomo naslednjič zares pokusili in se prepričali, zakaj je pri nekaterih priljubljena izbira. Nismo izbrali niti katere od kar dveh južnoameriško navdahnjenih – el paso in amigo. Pokusili pa smo auroro s kuhanim pršutom, rikoto, suhimi paradižniki in rukolo. Za posladek smo izbrali pico s sladko skuto in mešanim sadjem, ki je pravzaprav odlična sladica, ponujajo pa tudi čokoladno. Testo, ki ga pripravljajo po lastni recepturi z malo kvasa in vzhajajo 24 ur, se je izkazalo za ravno pravšnje, brez vonja po kvasu in ne preslano, idealno pečeno, rahlo, hrustljavo in okusno. Zanimiva kombinacija so čevapčiči a la Nona, ki jih postrežejo v prepognjenem pečenem testu za pico s žar prilogo. Lahko bi rekli, da gre za domišljen, zelo okusen hibrid med pico in lepinjo.

Zoran Triglav
Čevapčiči a la Nona

Nadevi iz kakovostnih sestavin, ki dobro usklajujejo na videz nezdružljivi italijansko klasiko in prekmursko tradicijo, so pri Noni uravnoteženi, sočni in okusni ter dobro premišljeni. Lahko rečemo: vzorna pica brez napake! Pri Noni sicer pečejo klasični tip pice. »Nismo prešli na napolitanske pice. Želim, da nas okolica še naprej dobro sprejema, zato se držimo pic, s katerimi je zadovoljna večina,« pravi Fekonja in razkriva, da uporabljajo domačo moko iz lokalnega mlina: »Najbližja nam je in tako si lokalno pomagamo med seboj.«

Zoran Triglav
Nonina sladka pica

Nona v Murski Soboti je lokal, kamor radi zavijejo razvajeni sladokusci, zlasti potem, ko bi radi malce predahnili s klasičnimi, nekoliko težjimi okusi Prekmurja. Ali ko se jim enostavno zahoče dobre pice, ki so jo bralci lokalnega spletnega portala letos že tretjič izbrali za naj pico.

Zoran Triglav
Stara krušna peč odlično opravlja svoje delo.