Poenotenje priimka

Do leta 2531 bodo vsi Japonci nosili priimek 'Sato'

A. M.
2. 4. 2024, 17.44
Posodobljeno: 2. 4. 2024, 18.11
Deli članek:

Glede na japonsko zakonodajo, ki predvideva, da ob poroki oba zakonca obvezno prevzameta isti priimek, državi grozi poenotenje priimka – do leta 2531 se bodo vsi pisali 'Sato'. Predlagana je sprememba zakonodaje.

Profimedia
Japonska se spopada z nenavadno težavo.

Čez 500 let bodo vsi japonski državljani nosili isti priimek, razen če se poročenim parom omogoči uporaba tudi ločenih priimkov, nakazuje nova študija v okviru kampanje za posodobitev civilnega zakonika iz poznega 19. stoletja. Kampanijo za razveljavitev zastarelega zakona, ki zahteva, da imata zakonca isti priimek, vodi Hiroshi Yoshida, profesor ekonomije na univerzi Tohoku. "Če bo vlada še naprej vztrajala, da pari izberejo le en priimek, bomo čez pol stoletja vse državljane nazivali 'Sato-san', torej s priimkom 'Sato'," napoveduje, hkrati pa še dodaja: "če bomo vsi nosili isti priimek, nas bo morda potrebno naslavljati celo s številkami, in mislim, da to ni svet, v katerem želimo živeti."

Priimek 'Sato' trenutno nosi 1,5 odstotka celotnega japonskega prebivalstva, drugi za njim pa je priimek 'Suzuki'. Po Yoshidinih izračunih se je delež Japoncev z imenom 'Sato' od leta 2022 do 2023 povečal za 1,0083-krat in ob predpostavki, da bo stopnja naraščanja ostala nespremenjena in da ne bo sprememb zakona o priimkih, ga bo leta 2446 nosila približno polovica japonskega prebivalstva. Leta 2531 pa se bo delež povečal na celotnih 100 odstotkov.

Pari na Japonskem se ob poroki lahko odločijo, kateri priimek si bodo delili, a v 95 % primerov je ženska tista, ki prevzame moževega. Medtem ko vlada že omogoča, da se poleg zakonskih imen na potnih listih, vozniških dovoljenjih in potrdilih o prebivanju pojavljajo tudi dekliški priimki, Japonska ostaja edina država na svetu, ki še uveljavlja to nekoliko zastarelo pravilo.
Predlogu najbolj nasprotujejo konservativni člani vladajoče Liberalno-demokratske stranke (LDP), češ, da bi sprememba zakona spodkopala družinsko enotnost in povzročila zmedo med otroki.