Nasveti in pravila

Vrtičkanje v visokih gredah je lahko zelo učinkovito, le dobro se pripravite

Mare Koren
1. 4. 2024, 14.00
Deli članek:

Visoke grede so že nekaj let trend tako med tradicionalnimi kot sodobnimi vrtičkarji. Sprva je veljalo, da so v pomoč predvsem starejši populaciji, ki ji delo na vrtu povzroča preglavice zaradi sklanjanja k tlom, a kaj kmalu so noviteto pograbile tudi mlajše generacije, ki visoke grede postavljajo zaradi modernega videza, praktičnosti in funkcionalnosti. Če tudi vi razmišljate o tem, je sicer dobro poznati nekaj trikov, s katerimi bo uporaba visoke grede učinkovitejša.

Dreamstime
Pazite na primerno višino in širino gred, pomembno je, da rastline dosežete z vseh strani.

A še preden se lotite vrtičkanja, ne bo odveč nekaj nasvetov in upoštevanja pravil.  

Velikost visokih gred

Še preden namestimo visoko gredo, je pametno razmisliti, koliko posevka si želimo. Strokovnjaki sicer svetujejo več manjših gred namesto ene velike. Prednost visokih gred naj bi bila namreč, da rastline dosežemo preprosto, z vseh strani. Tako bo vrtnarjenje na visokih gredah precej lažje. Najprimernejša širina je 120 centimetrov, saj to omogoča, da z ene in druge strani preprosto dosegamo posajene rastline. Grede namestite tako, da se lahko okoli njih sprehajate, in ne zapirajte stranic s stenami ali podobnim. Višino prilagodite sebi, tako, da se boste rahlo sklanjali nad zelenjavo, a pri tem ne bo treba počepniti ali klečati.

Impregniran in kakovosten les

Naslednja stvar, na katero je treba pomisliti, je seveda les, ki bo sestavljal ogrodje vaše visoke grede. Pri tem nikar ne skoparite, saj na kakovost grede vplivajo najrazličnejši vremenski dejavniki, prav tako je zmeraj prisotna vlaga. Zato po nasvetu izkušenih vrtnarjev in vrtičkarjev izbirajte med najkvalitetnejšimi vrstami lesa, še bolje je, če je les impregniran. Takšna investicija je sicer razmeroma visoka, a se zavedajte, da grede postavljate za čim dlje časa. Pri izbiri vijakov prosite za pomoč v dobro založeni trgovini z gradbenim materialom. Strokovnjaki odsvetujejo klasične vijake, namesto teh priporočajo sisteme iz inoksa.

Primerna zaščita

Zdaj, ko vam je gredo uspelo postaviti, je prav, da jo tudi primerno zaščitite. Na notranjo stran namestite zaščitno folijo, ki bo preprečila neposreden stik z vlago in organizmi; življenjsko dobo ogrodja boste tako podaljšali celo za dobrih deset let. Pred zaščitno folijo lahko pritrdite še filc, ki bo dodatno zaščitil les in preprečil trganje ter hkrati poskrbel, da se zemlja ne bi preveč segrevala.

Nikar ne pozabimo zagotoviti primerne in dovolj hranljive zemlje

Če želite, da bo rast uspešna in vam bo dala dobro letino, ne smete pozabiti na kakovostno prst, ki je pravzaprav osnova visoke grede. Potrebovali boste kar nekaj kubičnih metrov prsti, ki naj bo res kvalitetna oziroma jo zmeraj znova plemenitite. Najbolje bo, če za plemenitenje prsti uporabite kompost, seveda pride v poštev tudi hlevski gnoj, a z njim previdno, saj lahko hitro presežete dovoljene vrednosti in tako rastlinam prej škodite kot koristite. V visoka korita ga dodajajte izjemno malo in le v jesenskem času. Sicer se raje odločajte za kompost. Med začetne plasti naložite še nekaj organskih materialov, kot so odpadlo listje, veje, karton, časopisni papir in drugo. To bo pomagalo zadrževati vodo in obenem omogočalo dobro odtekanje. Sicer za gnojenje uporabite kar najbolj naravna gnojila in jih dodajajte sproti. Le tako boste zagotovili zdravo in uspešno rast.

Dreamstime
Pri sajenju v visoke grede zmeraj razmislite tudi o kakovosti prsti.

Kako naj poskrbim za primerno zalivanje?

Naslednji dejavnik uspešnega vrtnarjenja je zadostno zalivanje. Visoke grede glede na svojo velikost potrebujejo določeno količino vode. Manjše gredice boste brez težav zalivali z zalivalko, medtem ko pri večjih gredah svetujemo uporabo zalivalne cevi. A tu velja nekaj previdnosti. Zalivalne cevi so sicer izjemno uporabne, a tudi nekoliko nerodne, saj s širokim pršenjem precej hitro zmočimo tudi ogrodje grede, kar je idealno za njegov propad. Zato vam svetujemo, da v tem primeru razmislite o namakalnem sistemu, ki ga je treba načrtovati že pri izdelavi visokih gred.