Triki in nasveti

Na čiščenje nape prepogosto povsem pozabimo, a je vir umazanije

Maja Kopriva
1. 4. 2024, 19.30
Deli članek:

Kot radi rečemo, je pomlad tisti čas, ko se posvetimo obnovi na vseh področjih, tako razstrupljanju telesa kot čiščenju doma in urejanju okolice. Mimogrede, kdaj ste nazadnje očistili kuhinjsko napo?

Dreamstime
Napo bi morali očistiti na 3 do 6 mesecev.

Naše babice verjetno kuhinjske nape v mladosti niso niti poznale, danes pa si težko zamislimo kuhinjo brez te naprave, ki vase posrka vlago, maščobo pa tudi neprijetne vonjave. V zadnjih letih se je ponudba nap še razširila. Če smo jih nekoč morali posebej montirati nad štedilnike, danes poznamo take, ki so že vgrajene v kuhališče, posledično pa ne potrebujejo posebnega čiščenja. Pa vendar jim je treba nameniti nekaj pozornosti.

Zamenjajte filtre

Če imate napo starejše izdelave, ki se nahaja nad štedilnikom in ima v notranjosti filtrirni material – filc, je treba tega redno menjavati. Strokovnjaki priporočajo, da ga ob rednem kuhanju nadomeščate z novim na tri do šest mesecev. Preverite tudi, ali vaša napa vsebuje ogleni filter, ta je po navadi nameščen nekoliko višje. Tudi ta potrebuje redno menjavo, najbolje, da ga zamenjate hkrati s filtrom iz filca.

Dreamstime
Redno menjujte tudi filtrirni material.

Kovinski filtri

Pri kovinskih filtrirnih sistemih obstajajo različne možnosti čiščenja. Najpreprostejši in najučinkovitejši način je zagotovo pranje v pomivalnem stroju. Uporabite program z najvišjo temperaturo in ne pomivajte hkrati steklene posode, saj se lahko na njej pojavijo trdovratni mastni madeži. Če pomivalnega stroja nimate, vam bo v veliko pomoč mešanica vroče vode, detergenta, sode bikarbone in kisa. Filter najprej dobro operite v vroči vodi, ki ste ji dodali detergent, nato pa ga po vsej površini posujte s sodo bikarbono in popršite s kisom ter pustite, da steče reakcija, ki traja dobrih 15 minut. Nato za čiščenje uporabite ščetko ali krtačko in dobro podrgnite, na koncu pa operite z obilico vroče vode.

Vgradna pultna napa

Če imate doma štedilnik z vgradno pultno napo, je sistem čiščenja še preprostejši, in kot zagotavljajo proizvajalci, je čiščenje vgrajenega prezračevalnega modula minimalno. Vsi deli so namreč enostavno snemljivi, prav tako jih lahko pomijete v pomivalnem stroju – tako režo za dovod zraka kot rezervoar za tekočino, ki se pri večini modelov lahko razstavi, kar omogoča dodaten prostor v pomivalnem stroju.

Zagotovite napi iz nerjavnega jekla primeren sijaj

Čiščenje predmetov iz nerjavnega jekla je precej neljubo opravilo, saj se na površinah precej hitro vidijo risi pa tudi sledi vlažne krpe. Pa vendar, za začetek čiščenja sta najprimernejši vroča milnica in mehka krpa. Nikar ne uporabljajte grobih gobic, saj se bodo hitro pojavile praske, ki poškodujejo površino nerjavnega jekla. Če so madeži trdovratni, več časa posvetite drgnjenju z mehko krpo in vročo vodo.

Dreamstime
Pri čiščenju na uporabljate grobih gobic.

Potem ko ste napo očistili, vam svetujemo, da jo obrišete do suhega s papirnatimi brisačami. To dejanje bo sicer pustilo nekaj lis, ki pa jih boste hitro odpravili s poliranjem. Za poliranje in vračanja sijaja lahko uporabite predpisana čistila, namesto tega pa tudi vsestranski WD-40, ki vam bo omogočil, da boste prah z nerjavne nape naslednjič samo obrisali.