Emile ne bi šel tja sam

V Franciji pogrešanega dečka Emila našli mrtvega v bližini mesta, kjer je pred osmimi meseci izginil

M.G.
1. 4. 2024, 19.11
Posodobljeno: 1. 4. 2024, 19.14
Deli članek:

Francoski preiskovalci ugotavljajo, v kakšnih okoliščinah je deček umrl in ali je mogoče kdo odnesel njegove ostanke na mesto, kjer so jih našli.

Préfecture des Alpes-de-Haute-Provence
Malega Emila žal ni več med nami, poteka pa preiskava o tem kako je umrl.

Če na hitro povzamemo dogajanje: dve leti in pol starega dečka Emila Soleila sta starša lanskega 8. julija pripeljala na počitnice v majhno alpsko vasico Le Vernet k babici in dedku. Razigrani deček je v sončnem poletnem jutru smuknil na vrt in kar naenkrat ga ni bilo več. Sledile so intenzivne iskalne akcije, brskanja po vseh kotičkih dežele, pregledovanja nadzornih kamer, zaslišanja osumljenih in domnevnih prič in sledenja vsaj za silo obetavnim indicem, a vsa prizadevanja niso dala nobenih rezultatov.

Zdaj pa so ga vendarle našli, neki pohodnik je namreč čisto po naključju našel otroško lobanjo, ki je bila slab kilometer stran od mesta, kjer so fantka nazadnje videli tistega usodnega junija. Genetsko testiranje, ki so ga opravili je pokazalo tragično resnico: nedvomno gre za Emilove ostanke. Po navedbah policije so ta del dodobra prečesali in preiskali že lani, zato so v igri tudi špekulacije, da je mogoče kdo naknadno premaknil njegovo truplo.

Je dečkovo truplo kdo premikal?

Policija se je na prizorišče vrnila z brezpilotnimi letali in psi, da bi pregledali območje okoli majhne vasice Le Vernet, da bi našli še preostale ostanke in oblačila. Na prizorišče so prispeli tudi forenziki in antropologi, ki so zbrali vzorce in bodo skušali ugotoviti ali je bilo truplo premaknjeno in kaj je bil vzrok smrti.

Marie-Laure Pezant, tiskovna predstavnica policije, je dejala, da so to območje lani sicer že večkrat do potankosti preiskali, vključno s helikopterjem, opremljenim s termovizijskimi kamerami, a niso našli nič. "Obstaja možnost, da je kosti tja odnesel nekdo ali žival ali vremenske razmere."

Odziv družine

Starša, ki sta oba predana katolika, sta na včerajšnjo nedeljo vstajenja izvedela najhujšo vest, a bosta vsaj do neke mere pomirjena, saj sta si želela, da bi ga lahko vsaj pokopala, če že ni več živ. Ta želja se jima je očitno izpolnila, vesta pa tudi, da ju bo odslej naprej gledal iz nebes, vendar bolečina in žalost ostajata je med drugimi povedal odvetnik družine Soleil, Jerome Triomphe, ki je včeraj dal izjavo v njihovem imenu. "Bali so se te srce parajoče novice". Medije je ob tem zaprosil naj spoštujejo "bolečino in žalost" družine. Dodal je še, "Zdaj so na vrsti preiskovalci, da nadaljujejo svoje delo, da bodo lahko našli vzrok Emilovega izginotja in smrti."

Ugrabitev, nesreča, padec ali umor?

Tožilec zaenkrat še ni navedel vzroka smrti, je pa povedal, da forenzični preiskovalci nadaljujejo z analizo kosti, ki jih je našel sprehajalec. Na edini cesti, ki vodi v Le Vernet so včeraj postavili cestno zaporo, tožilec pa je dodal, da policija izvaja nove preiskave na območju najdbe trupla. Lokalni župan François Balique, ki je del vasi zaprl za obiskovalce, je novinarjem povedal: "Émile nikoli ne bi šel sam tja, kjer so ga našli."