Nevrocisticerkoza

V možganih 52-letnika z vse hujšimi migrenami našli jajčeca trakulje

R.T.
14. 3. 2024, 21.41
Deli članek:

Migrene so ga prignale k zdravniku, slednji je pokukal v njegove možgane in odkril vir težav.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zdravniki so primer 52-letnega ameriškega državljana, ki je iz neznanega razloga trpel za pogostimi migrenami, popisali v članku, nedavno objavljenem v znanstveni reviji American Journal of Case Reports. Ker so migrene postajale pogostejše in močnejše, predpisana zdravila pa niso več delovala, se je 52-letnik vrnil k svojemu zdravniku. Slednji ga je poslal na CT slikanje možganov, ki je razkrilo vir njegovih tegob. V možganih so se namreč nahajala jajčeca trakulje. Postavili so mu diagnozo nevrocisticerkoze, okužbe možganskega tkiva, ki jo povzročajo ličinke svinjske trakulje in pri katerih se lahko v možganih pojavijo ciste.

Zdravniki so mnenja, da je trakuljo staknil ob zaužitju premalo kuhane svinjine, nevrocisticerkoza pa je bila posledica »neustreznega umivanja rok« oziroma slabe higiene. Pri osebi, ki se je okužila s trakuljo, lahko namreč pride tudi do tako imenovane samookužbe, kjer se oseba ponovno okuži z jajčeci trakulje. Te se lahko iz telesa izločijo z blatom, s slabo higieno pa se z njimi nato lahko okužijo preostali družinski člani ali dotična oseba sama. Po navedbah strokovnjakov namreč do nevrocisticerkoze ne more priti zgolj z zaužitjem premalo kuhane svinjine. Ker je moški velik ljubitelj tovrstnega mesa, je bila po oceni zdravnikov to pot do njegovih tegob, da je namreč najprej staknil trakuljo, nato pa prek samookužbe zaradi neustreznega umivanja rok še nevrocisticerkozo. Priznali so sicer, da lahko samo ugibajo, ne morejo pa vedeti zagotovo.

Bolnika so zdravili z zdravili proti parazitom in vnetjem, ki so pomagala, nesrečnik pa je že v celoti okreval.

Tovrstne okužbe so v ZDA in Evropi zelo redke. Pojavljajo se predvsem na podeželskih območjih Latinske Amerike, Azije in Afrike, kjer se prašiči prosto sprehajajo naokoli, higiena pa je slabša, prav tako so slabše prakse na področju varnosti hrane.