Zanimivosti

Sladka slovenska tradicija

Oglasno sporočilo
14. 3. 2024, 08.09
Posodobljeno: 21. 3. 2024, 13.56
Deli članek:

Svoje domače in goste boste vedno znova prepričali z dobro izbrano sladico, ki je ne bodo našli za vsakim vogalom.

Vsaka družina ima svoje sladke praznične navade, a seveda ima tudi vsak narod tudi svoje tradicionalne praznične jedi. V Sloveniji sta za veliko noč med sladkimi dobrotami tradicionalni predvsem potica in pinca, v številnih slovenskih družinah pa tudi raznovrstne gibanice, zavitki in kremne rezine. Kakšne potice in druge dobrote ne smejo manjkati na vaši velikonočni mizi?

.

NAGRADNA IGRA DOLCELA

Katera velikonočna sladica ne sme manjkati na vaši praznični mizi?

Velika noč je praznik, ko na praznično okrašeni mizi najdejo svoje mesto predvsem jedi, ki so jih pripravljale že naše babice, seveda je na prvem mestu potica. A potica s katerim nadevom? Pišite nam, katere sladke družinske tradicije se držite prav vsako leto.

Dolcela bo štirim izžrebanim podarila paket svojih izdelkov Dolcela!

Pišite nam na velikanoc@media24.si.

Priporočamo vam pripravo velikonočnega kruha s sadjem, ki vam bo uspel po priloženem receptu:

Velikonočni kruh s sadjem

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 1 instant suhi kvas Dolcela
  • 250 ml mleka, segretega na sobno temperaturo
  • 100 g masla, stopljenega
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 2 jajci
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja Dolcela
  • 1 žlička rumovega sladkorja Dolcela
  • 150 g mešanega suhega sadja (rozine, suhe marelice, suhe slive), nasekljanega
  • jajce za premaz

Priprava:

  1. V večji skledi raztopite kvas v segretem mleku. Pustite, da vzhaja približno 10 minut, dokler ne postane puhast.
  2. Dodajte stopljeno maslo, sladkor, sol, jajci in vaniljev sladkor. Dobro premešajte.
  3. Postopoma dodajajte moko in mešajte, dokler ne dobite mehkega testa.
  4. Vmešajte nasekljano suho sadje v testo. Nadaljujte gnetenje, da je sadje enakomerno porazdeljeno.
  5. Pokrijte skledo s čisto krpo in pustite, da testo vzhaja na toplem mestu približno 1,5 do 2 uri, dokler se ne podvoji.
  6. Ko je testo vzhajano, ga položite na pomokano površino in nežno pregnetite. Nato oblikujte v želeno obliko, na primer v obliko kroga ali pletenice.
  7. Položite oblikovan kruh na pekač, obložen s papirjem za peko. Pustite, da še enkrat vzhaja približno 30 minut.
  8. Medtem segrejte pečico na 180 °C.
  9. Rumenjak razžvrkljajte in premažite kruh.
  10. Kruh postavite v ogreto pečico in pecite približno 30-40 minut, dokler ni lepo zapečen in hrustljav na vrhu.
  11. Ko je kruh pečen, ga pustite, da se ohladi, nato pa ga lahko postrežete na velikonočni mizi. Uživajte!

Instant kvas Dolcela se uporablja za hitro in preprosto pripravo sladkega ter slanega testa tako v pekarstvu kot v gospodinjstvu. Vsebuje kvas (Saccharomyces cerevisiae), ki je vir vitaminov B-skupine.