Prvo jajce je že znesla

Tudi letos lahko v živo spremljate izjemne prizore gnezdenja velike uharice

D.K.
8. 3. 2024, 12.05
Posodobljeno: 8. 3. 2024, 12.35
Deli članek:

Iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, kjer v teh dneh še posebej aktivno spremljajo gnezditev velike uharice, so sporočili veselo novico.

Posnetek zaslona
Sova uharica je že znesla prvo jajce

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) na družbenih omrežjih pogosto objavlja zanimive prizore, ki jih ujamejo njihove kamere. Tako so danes s sledilci delili veselo novico, da je Gina, verjetno najbolj slavna sova uharica pri nas, "spet prijetno presenetila in prvo jajce znesla že včeraj".

Za številne je spremljanje Gine še posebej zanimivo, saj je bilo zaradi njene redkosti, ogroženosti in skritega načina življenja v preteklosti gnezdenje v naravi praktično nemogoče spremljati. Sodobna tehnika in znanje pa nam danes omogočata, da lahko brez najmanjše motnje tovrstne intimne trenutke vzgoje mladičev spremljamo na daljavo. V društvu so namreč že pred leti poskrbeli, da lahko odraščanje sovjih mladičkov spremljamo na domačih ekranih. Nad gnezdo so namreč namestili živo kamero

Tako je kamera včeraj zabeležila, da se je samica prvič cel dan zadrževala na gnezdu. "To pomeni, da bo kmalu prvo jajce," so ob posnetku zapisali v društvu in uporabnike Facebooka pozvali, da uganejo, ob kateri uri se bo to zgodilo in z odgovorom sodelujejo v nagradni igri.

Dogajanje v živo lahko na tej povezavi spremljate 24 ur na dan.