Trije primeri

V Sloveniji zabeležili nove primere ošpic, tesne stike pozvali k cepljenju

D.K.
8. 3. 2024, 12.23
Posodobljeno: 8. 3. 2024, 12.40
Deli članek:

V Sloveniji so se po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje spet pojavile ošpice.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Potem ko so v zadnjih letih v Sloveniji zelo redko potrdili primere ošpic, leta 2021 in 2022 ni bilo nobenega primera, se je bolezen znova pojavila. Na NIJZ so namreč v zadnjih dneh prejeli prijave treh primerov ošpic pri mladoletnih osebah. Zbolela sta dva osnovnošolska otroka ter dijak srednje šole, ki proti bolezni niso bili zaščiteni s cepljenjem. Po dosedanjih podatkih primeri med seboj epidemiološko niso povezani, so zapisali na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Eden od obolelih se je okužil med potovanjem po državi, kjer je incidenca bolezni višja kot v Sloveniji. Drugi dve osebi v času inkubacije bolezni nista potovali in po navedbah nista imeli stikov z obolelimi osebami. Vir okužbe pri nobenem od obolelih zaenkrat ni znan, so pojasnili pri NIJZ. "Epidemiološka preiskava še poteka. Šole, ki jih obiskujejo oboleli, smo o pojavu bolezni obvestili. Osebe v tesnih stikih z obolelimi, ki proti bolezni niso zaščiteni, smo oziroma bomo povabili na cepljenje," so dodali. 

NIJZ: Ključno je cepljenje

Za omejevanje širjenja okužbe in preprečevanje bolezni je po navedbah NIJZ ključnega pomena cepljenje, zato je izjemnega pomena, da otroci prejmejo vsa cepljenja v skladu s programom cepljenja. Za zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva. Osebe, ki prebolijo ošpice, so trajno zaščitene proti tej bolezni.

Bolezen se prenaša neposredno ali posredno s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe (kihanje, kašljanje). Bolnik z ošpicami je kužen že približno štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu. Bolezen se najhitreje prenaša v okoljih, kot so vrtci, šole, množične prireditve.

Največje tveganje za zaplete in tudi smrt je pri dojenčkih in imunsko oslabljenih osebah. Zapleti se pojavijo pri približno 30 odstotkih primerov. Bolezen pri novorojenčkih in dojenčkih lahko povzroči hudo drisko z dehidracijo. Pri otrocih se kot zaplet lahko pojavi vnetje srednjega ušesa ali pljučnica, ki je najpogosteje vzrok za smrt. Redkeje se kot zaplet lahko razvije tudi vnetje osrednjega živčevja.