Poklicno in strokovno izobraževanje

S pravimi poklici do trajnostne rasti in zelenega prehoda

CPI
7. 2. 2024, 13.10
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 13.20
Deli članek:

Poklicno in strokovno izobraževanje je odlična izbira za poklicno pot in uspešno kariero, čeprav je nekoč veljalo, da brez študija na fakulteti to ne gre.

CPI
CPI razbija stereotipe o značilno moških oziroma ženskih poklicih; denimo na tekmovanju SloveniaSkills je ženska premagala vso moško konkurenco v kamnoseštvu.

Na Centru RS za poklicno izobraževanje (CPI) zato veliko aktivnosti usmerjamo v promocijo in ozaveščanje o tem izobraževanju in poklicih, ki izhajajo iz njega. Spodbujamo čim večji vpis v programe poklicnega in strokovnega izobraževanja (PSI), vključno s programi na višješolski ravni. Dve tretjini dijakov posamezne generacije se vpiše v te programe, tretjina pa v gimnazijske. Segmentu PSI posvečamo veliko pozornosti tudi zaradi kadrovske krize na vseh področjih ne le pri nas, ampak tudi v drugih državah EU.

031319ffadec3f39dfe5a40f0131d21a.jpeg

Evropska komisija spodbuja PSI in mu namenja tudi precej sredstev. Povezuje ga s poklici prihodnosti in ga navaja kot pogoj za zeleni prehod ter za pravično družbo prihodnosti. Evropska komisija ima tudi na ta način na voljo številne programe in mehanizme, s katerimi želi podpreti dolgoročno trajnostno rast ter reševati izzive zelenega in digitalnega prehoda.

2484d719157095b0630172b45cce5622.jpeg

V maju 2024 se bo izteklo evropsko leto spretnosti, ki je namenjeno spodbujanju učinkovitejših in bolj vključujočih naložb v usposabljanje in izobraževanje. Cilj je v celoti izkoristiti potencial delovne sile v EU in s tem prispevati k trajnostni rasti in kakovosti delovnih mest v Evropi. A to je mogoče doseči le, če se na socialno pravičen in vključujoč način v celoti uresniči potencial zelenega in digitalnega prehoda. Zato želimo posameznikom omogočiti pridobitev pravih spretnosti za prava delovna mesta, podjetjem pa izpostavitev pomanjkanja določenih vrst spretnosti.

53d9d201b75891197a05942015561317.jpeg

Razbijamo stereotipe

Pri nas poklicno in strokovno izobraževanje še vedno ne uživa dovolj visokega ugleda, saj je nekoč veljalo, da so poklici, ki jih opravljamo na podlagi PSI, težki, umazani, da so razmere za delo slabše, prav tako plačilo. Danes ob napredovanju tehnologije pogosto ni več tako. Pri številnih poklicih v proizvodnji fizična moč ni več potrebna, zaradi pomanjkanja delovne sile so tovrstna dela tudi dobro plačana. Predsodkov o teh poklicih se je treba znebiti in pokazati mladim, da si lahko tudi na ta način zagotovijo lepo poklicno pot.

ba088ed2963a0ac7438cfa2d43dc8cf4.jpeg

V CPI smo začeli konec leta 2022 izvajati projekt Spodbujanje odličnosti v poklicnem in strokovnem izobraževanju ter promocijske aktivnosti, ki bo trajal do sredine leta 2026. Njegov namen je stalna promocija poklicnega in strokovnega izobraževanja, ki je nujna za ohranjanje oziroma povečevanje deleža vpisanih dijakov in študentov v programe PSI. Cilj projekta je doseči večjo prepoznavnost, privlačnost in konkurenčnost PSI z različnimi promocijskimi dejavnostmi, na primer s predstavljanjem poklicev in šol, ki izobražujejo zanje, s promocijo tekmovanja v poklicnih spretnostih, z zagotavljanjem ažurnih informacij.

V okviru projekta promoviramo tudi deficitarne poklice, seznanjamo zainteresirane javnosti s poklici prihodnosti … Vse to na osnovi spodbujanja enakih možnosti med spoloma ter med različnimi ranljivimi skupinami. CPI razbija stereotipe o značilno moških oziroma ženskih poklicih; denimo na tekmovanju SloveniaSkills je ženska premagala vso moško konkurenco v kamnoseštvu in dokazala, da to ni nujno moški poklic.

Pomembno vlogo imajo pri tem tudi delodajalci, pri čemer na CPI izpostavljamo uspešne prakse iz tujine. Denimo v Avstriji imajo v tako imenovanih centrih za talente pripravljene določene programe, v katerih se preizkušajo mladi, rezultati pa pokažejo poklicno smer, ki bi posamezniku najverjetneje najbolj ustrezala. Na ta način jim lahko svetujejo, kam naj se usmerijo. Poleg tega v okviru projekta Modernizacija poklicnega in strokovnega izobraževanja na CPI nadaljujemo razvoj vajeništva, ki ga želimo mladim predstaviti kot zanimivo možnost za njihovo izobraževanje. Tudi vajeništvo je namreč ena od poti, prek katere lahko mladi pridejo do odličnosti v svojem poklicu.

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "Spodbujanje odličnosti v poklicnem in strokovnem izobraževanju ter promocijske aktivnosti", ki ga sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Evropska unija – NextGenerationEU.