Urejena frizura

Vsaka vrsta glavnika ima svoj namen

MK
25. 12. 2023, 16.43
Deli članek:

Ste v frizerskem salonu kdaj opazili, da frizerka glavnike pogosto menja? In za to ima svoj razlog. Kajti vse krtače in glavniki niso enaki, imajo različne učinke na lase, kar je odvisno od oblike, velikosti in ščetin. Glede na teksturo las in pričesko, ki si jo želite, je zato zelo pomembno, kakšno krtačo vzamete. Da pa v množici različnih izdelkov za nego ne boste zmedeni, smo za vas pripravili nekaj navodil, kako izbrati pravo orodje za vaš naglavni okras.

Dreamstime
Ploska krtača

Za močne, debelejše lase

Ploska krtača je kot sveti gral vseh krtač – primerna je za večino tipov las, zlasti za ljudi z gostimi, močnimi, dolgimi lasmi. Je velika, ravna, večinoma s plastičnimi ščetinami in se uporablja tudi za sušenje s fenom. Pri laseh z dolžino do ramen in daljših laseh skrajša čas sušenja, saj lase razpre. Prav tako prispeva k polnosti in volumnu.

Za kratke lase

Če imate kratko pričesko, ki hitro uide po svoje, boste najboljšo spremljevalko našli v okrogli termokeramični krtači. Zelo uporabna je za bob pričesko, saj lase gladi in lepo priviha konice. Pri daljših laseh je uporabna za oblikovanje kodrov ali valov (pramen las enostavno navijete okoli nje in jih segrejete s fenom). Običajno je na voljo v treh izvedbah: s kovinskimi, prašičjimi ali plastičnimi ščetinami. Pri kratkih laseh izberite manjšo okroglo krtačo, pri daljših pa je premer krtače lahko večji, saj velja: večja ko je krtača, večje kodre ustvarja, in manjša ko je krtača, več kodrov boste z njo ustvarili.

Dreamstime
Okrogla krtača za lase

Za ravnanje skodranih las

Krtači z luknjicami pravimo tudi ventilacijska krtača. Z njo skrajšamo čas sušenja, najbolj uporabna pa je za ravnanje sicer valovitih in skodranih las. Zaradi specifične oblike se hitro segreje, kar omogoča boljši nadzor nad oblikovanjem pričeske.

Za lase, ki si želijo kodrov

dreamstime
Za lase, ki si želijo kodrov

Velika okrogla krtača je zelo podobna termokeramični, le da nima kovinske glave, pač pa po navadi polno leseno ali plastično. Obvladuje lahko veliko količino las, ki jih zlahka zravna, navije ali jim podari volumen. Bolj fine ščetine lase lažje nakodrajo, bolj močne, debelejše in redkejše ščetine pa bolje ustvarjajo polnost. Čeprav je krtača velika in je morda videti robata in nerodna, zlahka ujame vase vse lase.

Za razčesavanje vozlov

Imate vsako jutro enake težave: čez noč se vam lasje tako zavozlajo, da jih je zjutraj nemogoče razčesati z običajnim glavnikom ali krtačo? Potem uporabite krtačo, ki odmota vozličke. Večinoma vam bodo strokovnjaki svetovali, da las nikar ne razčesavajte mokrih, saj jih takrat najbolj uničite, vendar je takšna krtača primerna tudi za mokro razčesavanje. Njene ščetine so mehke in se upogibajo tako, da las ne poškodujejo in jih tudi ne izpulijo.

Za več volumna

Dreamstime
Krtača za več volumna

Posebne, praznične, dvignjene pričeske običajno zahtevajo več volumna pri glavi. Dosežete ga z gosto krtačo podolgovate oblike in nižjimi ščetinami, s katero las ne gladite proti konicam, pač pa s kratkimi potegi proti glavi. Vendar bodite pri uporabi previdni, saj s takšno krtačo lahko zelo poškodujete lase. Podrgnite le toliko, kolikor je nujno potrebno.

Za več sijaja

dreamstime
Za več sijaja

Mehka krtača z gladilnim učinkom je najboljša za doseganje ravnih, svilnatih las z zdravim sijajem. Gladilna krtača namreč pomaga maščobo, ki jo na lasišču izločajo lojnice, razporediti vzdolž pramenov las, jih tako nahrani in jim vrača lesk. Običajno je takšna krtača narejena iz merjaščevih ščetin in je primerna za vse vrste pričesk. Odlično se obnese tudi, kadar je pričeska že narejena (čop, figa) in je treba lase okoli le zgladiti ali popraviti, saj to naredi zlahka, ne da bi uničila frizuro.

Za podaljšano življenje lasnih podaljškov

Za vse, ki nosite lasulje ali lasne podaljške, pride v poštev krtača, ki ima ščetine v obliki zank. Takšna krtača varuje vozličke in sponke, s katerimi so umetni lasje pritrjeni na naravne, pred prehitrim uničenjem pa ščiti tudi podlago lasulj.

Dreamstime
Krtača z luknjicami