Hitreje, višje, močneje

McLarnov prenovljen model GT

25. 12. 2023, 15.24
Deli članek:

McLaren je model GT predstavil leta 2019, štiri leta pozneje pa je tu prenova z novim modelom, ki je dobil še črko S – GTS.

McLaren
McLaren GTS

Zakaj bi se šli le facelift, če lahko zamenjajo tudi ime avtomobila, pri tem pa seveda ne pozabijo izboljšati vseh malenkosti. Ob vseh navitih McLarnovih zverinah, kot so artura, 750S, 765L in eksotična ultimate serija, je GTS še najbolj ljudski, če se temu sploh lahko tako reče, seveda ne samo v smislu cene. Kot grand tourer je GTS namenjen vsakodnevni rabi bolj kot katerikoli drugi model. Nov je odbijač spredaj, novi so elementi iz karbona in cel kup okraskov iz svetleče črnine.

McLaren
McLaren GTS

GTS bo kupcem na voljo z novimi opcijami za personifikacijo in novimi barvami ter seveda tudi novimi platišči. Rahlo je spremenjena tudi notranjost, na novo oblikovani so sedeži. Proti zadku so povečani zajemalniki zraka nad kolesnimi loki, nov je tudi difuzor na zadku. McLaren se ni pozabil pohvaliti, da so platišča zdaj privita s titanovimi vijaki, ki so za 35 odstotkov lažji od običajnih.

McLaren
McLaren GTS

Močnejši je tudi 4-litrski biturbo V8; pred tem je imel 456 kW (620 KM), zdaj ima 467 kW (635 KM). S 1520 kilogrami je GTS tudi za deset kilogramov lažji od predhodnika. Na zadnja kolesa se moč prenaša prek sedemstopenjske avtomatike. Do stotice potrebuje 3,2 sekunde, do 200 km/h pa 8,9 sekunde. Končna hitrost je 326 km/h. Kot predhodnik ima tudi GTS sistem, ki dvigne nos za prehod čez hitrostne ovire, za kar namesto 8 zdaj potrebuje le še 4 sekunde. V zadku je za 420 litrov prtljažnika, 150 litrov ga je tudi spredaj. Angleži že sprejemajo naročila.