Zanimivosti

Slovenija na stičišču različnih kulinarik

Vsebino podpira: Petrol d. d.
18. 12. 2023, 08.55
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 08.55
Deli članek:

Na meji z Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško je Slovenija resnično stičišče različnih kulturnih vplivov. Ko prestopite mejo, se odprejo vrata v kulinarični raj, kjer se tradicija srečuje z inovacijo. Zato se lahko odločite, ali boste različne okuse iskali kar doma, v majhni Sloveniji, ali pa jo boste mahnili čez mejo k sosedom.

Foto: Petrol d. d.

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da boste tja in nazaj prišli varno. V paket varnosti in udobja spada tudi visokokakovostno gorivo, kot je gorivo Q Max iz Petrola. Zdaj pa dober tek!

Raznolikost okusov v kozarčku vina

Slovenija slovi po svojih vrhunskih vinih iz slikovitih vinogradniških pokrajin. Zeleni griči Goriških brd in Štajerske regije ponujajo popolno okolje za gojenje vrhunskih sort, kot sta rebula in traminec. Uživate lahko v vinskih kleteh, kjer se tradicionalne metode proizvodnje prepletajo s sodobnimi pristopi. A seveda nikar ne pozabite na Dolenjsko, Kras in Vipavsko dolino!

Foto: Petrol d. d.

Od Lokve do Ane: raznolikost lokalnih jedilnikov

Slovenska kulinarika je raznolika in sega od tradicionalnih podeželskih okusov do sodobnih interpretacij kulinaričnih mojstrovin. V Lokvah, vasici na Krasu, boste morda poskusili pršut, ki zori na kraški burji v najstarejši pršutarni v Sloveniji, in odkrili, zakaj je ta regija znana po svojih dobrotah.

V mestu Kobarid, kjer se srečata Soča in Tolminka, se lahko prepustite kulinarični umetnosti v eni izmed vrhunskih restavracij, kot je Hiša Franko, ki jo vodi priznana kuharska mojstrica Ana Roš. Zdaj je vrata svoje nove restavracije Jaz odprla tudi v Ljubljani. Njen pristop k lokalnim sestavinam prinaša svežino in inovacijo na vsak krožnik.

Vendarle pa za vrhunsko doživetje ni nujno seči globoko v denarnico. Izvrstne lokalne jedi iz lokalnih sestavin lahko dobite tudi na planinskih kočah, na kmečkih turizmih in v lokalnih restavracijah – po vsej Sloveniji jih je ogromno.

Foto: Petrol d. d.

Od skut do potic: sladki užitki Slovenije

Slovenske sladice so osupljivo raznovrstne. Skuto uporabljajo v številnih sladicah, kot so skutni štruklji in skutina torta, seveda pa ne smemo pozabiti na gibanico, mojstrovino iz Prekmurja. Tradicionalna slovenska potica pa se pripravlja v različnih različicah, od orehove do pehtranove.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Inovacija v povezavi s tradicijo

Slovenski kuharski svet ni le ohranjanje tradicije, ampak tudi nenehno iskanje inovacij. Mladi kuharji se prebijajo na svetovno prizorišče s svežimi pristopi in modernimi tehnikami, hkrati pa ohranjajo spoštovanje do lokalnih sestavin.

Na stičišču kulinarik se Slovenija kaže kot destinacija, kjer spoštujemo korenine, obenem pa odpiramo vrata novim okusom in doživetjem. Z vsakim grižljajem in požirkom boste čutili strast do hrane, ki se je razvila iz bogate zgodovine in ljubezni do dobrega okusa. Gremo? Gremo!