Zanimivosti

Novo v ljubljanski Aleji – Balkan express

Oglasno sporočilo
27. 11. 2023, 08.16
Posodobljeno: 6. 12. 2023, 08.57
Deli članek:

Kdor rad dobro je, zlo ne misli.

Gotovo se kdaj mudite po nakupih in drugih opravkih, vmes pa bi se vam prileglo kaj zares dobrega za pod zob. Nekaj konkretnega, okusnega, a bolj na hitro in ne predrago? Morda na žlico?

V ljubljanskem trgovskem središču Aleja je odprla vrata okrepčevalnica Balkan express, ki jo najdete med okrepčevalnicami in restavracijami s skupnimi mizami v drugem nadstropju, levo od dvigala. Balkan express ni klasična okrepčevalnica le z jedmi z žara, ampak ponuja domačo balkansko kulinariko iz vseh republik naše nekdanje skupne države. Skočite na vlak okusov nekdanje Jugoslavije in si privoščite od polnjenih paprik in sarm prek bosanskega lonca do podalpskega ričeta in govejega golaža. Seveda ponujajo tudi glavne zvezde balkanskega žara, kot so pleskavice in čevapčiči – tudi tisti špikani s sirom. Da telečjih jetrc niti ne omenjamo.

Idealno pečeni čevapčiči

Jedi v Balkan expressu niso kar tako. Mesne specialitete so pripravljene iz najboljšega mesa, iz govedine izključno slovenskega porekla. Čevapčiči (enako velja za pleskavice) so še posebno sočni in okusni, pravilno pečeni na način, da njihova sredica potegne rahlo na rožnato. To je namreč znak, da gre za izdelke iz čiste govedine, brez dodane svinjine, kar znajo pravi sladokusci še posebno ceniti. Rahlo rožnata barva torej ne pomeni, da so čevapčiči manj pečeni, ampak je to le znak, da gre za 100-odstotno kakovostno govedino. K temu dodajmo še odlične lepinje, ki jih posebej za Balkan express peče bližnja pekarna. Mojstri žara, ki v Balkan expressu zares obvladajo svoj posel, jih le na hitro in do idealne mere osočijo z juho in popečejo na žaru, preden jih nadevajo z izbrano specialiteto.

Za vsakogar nekaj

Balkan express ponuja poleg običajnih in špikanih čevapčičev ter pleskavic izključno iz slovenske govedine še telečja jetra na žaru in dve vrsti mešanega mesa z žara. Ob tem pa tudi specialitete, ki jih cenijo ljubitelji svinjine – denimo svinjski medaljon in vešalico. Če to ni po vašem okusu, si privoščite odličen orjaški piščančji zrezek (XXL), paniran in ocvrt po dunajsko. Seveda s pomfritom. Ne marate mesa? Nič zato. Balkan express vam pripravi tudi ocvrti sir s tatarsko omako, v ponudbi pa imajo celo vegansko pleskavico.

Ne le za pod zob, tudi za na zob

V stalni ponudbi je paleta prilog, kot so domač prebranec, pečene paprike, kajmak, čebula, ajvar in pomfrit. Na voljo je tudi širok izbor napitkov, od sokov in limonade prek štirih priljubljenih vrst piva do značilnih žganih pijač. Vsekakor pa si je priporočljivo pustiti še nekaj prostora za baklavo ali tufahijo, ki poskrbita za sladki zaključek gurmanskega razvajanja. Vse našteto si lahko po želji vzamete tudi s seboj domov ali na delovno mesto. 

Balkan express vozi po Aleji v ljubljanski Šiški od ponedeljka do sobote po ustaljenem voznem redu od 10.30 do 22. ure, posebni vlak okusov pa vozi po drugem nadstropju Aleje tudi ob nedeljah med 11. in 20. uro. Skočite nanj in se podajte na gurmansko pustolovščino.

Skočite na voz okusov bivše Jugoslavije

BALKAN EXPRESS
ALEJA SKY (2. nadstropje)
Rakuševa 1, Ljubljana

031-311-372
https://balkan-express.si/

DOBER TEK !