Domača lekarna

To so različni naravni pripravki, ki so jih uporabljali naši predniki

Mare Koren
3. 9. 2023, 13.02
Deli članek:

Tinkture uporabljamo na različne načine. Lahko tudi nerazredčene, lahko pa jih razredčimo z vodo.

Profimedia
Diuretična tinktura je iz brezovega listja, njivske preslice, korenine pekoče koprive, koruznih laskov in korenine gladeža.

Zelo zanimiva je timijanova tinktura zoper viroze. Morala bi biti del vsake domače lekarne in prav je, da nanjo mislimo že poleti, tako da bo lahko v hladnejših dneh hitro pozdravila gripo, prehlad, viroze, pljučnice in angine. Ne uživamo je, temveč zadostuje grgranje. Vzamemo steklen kozarec, velikosti 1,5 litra, vanj damo 100 gramov posušenega vrtnega timijana, nanj pa nalijemo devet decilitrov domačega sadjevca ali tropinovca. Če imamo svež timijan, ga naprej razrežemo, nato ga damo 200 gramov v 1,5-litrski kozarec in prelijemo z osmimi decilitri domačega sadjevca ali tropinovca. Kozarec zapremo in postavimo na kuhinjsko polico, kjer naj stoji tri tedne. Po treh tednih tinkturo precedimo, jo nalijemo v temno steklenico in shranimo v temno omaro.

Tinktura iz koprive zoper slabokrvnost

Je odlična za uravnavanje železa v krvi, zdravi tako slabokrvnost kot kri, v kateri je preveč železa, pomaga pri vnetjih ledvic in sečevodov, ledvičnih kamnih, obolenjih jeter in žolča, obolenju vranice ter čirih na želodcu in črevesju. Priprava ne bi mogla biti bolj preprosta: dve skodelici sesekljanih listov in koreninic koprive prelijemo z žganjem in pustimo stati 15 dni. Vsak dan malce pretresemo. Potem precedimo in shranimo na sobni temperaturi v temni steklenici. Trikrat na dan nakapamo od 20 do 30 kapljic v pol kozarca vode ali na žličko sladkorja ter zaužijemo pred obrokom.

Diuretična tinktura

Sestavljena je iz več rastlin, ki pospešeno odvajajo vodo iz telesa. S to tinkturo je hujšanje lažje, njeno uživanje pa še zdaleč ni tako nevarno, kot so lahko odvajalni čaji, zaradi katerih se lahko iz telesa izloči preveč kalija. Je tudi odlično zdravilo za vse, ki se jim voda nabira v gležnjih, kolenih oziroma za vse s srčnim popuščanjem. Sestavljajo jo brezovo listje, njivska preslica, korenina pekoče koprive, koruzni laski in korenina gladeža; vse našteto lahko kupimo pri zdravilcih oziroma na zdravilnih kmetijah. Tinkturo delamo iz posušenih rastlin.

Za pripravo enega litra tinkture vzamemo 100 gramov mešanice in 900 gramov od 45- do 55-odstotnega sadjevca ali tropinovca. Mešanico stresemo v dvolitrski kozarec in zalijemo z žganjem. Kozarec zapremo in ga za 21 dni postavimo na kuhinjsko polico. Po treh tednih vsebino kozarca precedimo in spravimo v temno steklenico. Tinkturo hranimo v temni omari. Uživamo jo trikrat na dan po 30 kapljic, do tri tedne, nato malo prekinemo in spet brez pomislekov o stranskih učinkih nadaljujemo.

Česnova tinktura proti holesterolu

Za pripravo potrebujemo 200 gramov svežega strtega ali narezanega česna in 800 gramov domačega od 45- do 55-odstotnega tropinovca ali sadjevca. Tako pripravljen sveži česen damo v dvolitrski steklen kozarec in ga zalijemo z žganjem. Kozarec zapremo in postavimo za 21 dni na kuhinjsko polico. Potem vsebino kozarca precedimo in ožamemo skozi gazo, po enem tednu pa tinkturo še enkrat prelijemo, da se usedlina v kozarcu odstrani. Tinktura bo glede na vrsto česna zelene ali bele barve in bo imela zelo neprijeten vonj. Vendar velja pravilo: česen, ki ne smrdi, ne pomaga nič. Uporablja se po kapljicah. Človek, težak okrog 70 kilogramov, naj bi jemal česnovo tinkturo trikrat na dan po 25 kapljic, težji ljudje naj vzamejo nekaj kapljic več, lažji manj.

Dreamstime
Timijanovo tinkturo grgramo.

Ognjičeva tinktura za rane

Ognjičeva tinktura je odlično razkužilo in zdravilo za različne rane (vbode, ureznine, odrgnine …) in vnetja, saj ustavi krvavitev, deluje antiseptično in blaži bolečino. Uporabljamo jo tudi interno, na primer ob vnetem grlu ali za dvigovanje odpornosti pri različnih obolenjih ali preventivno v času gripe in prehladov. Recept je sledeč: kozarec za vlaganje napolnimo s cvetovi in listi ognjiča ter prelijemo z alkoholom (0,5 litra). Pustimo stati 28 dni in v tem času vsebino vsak dan pretresemo. Nato odcedimo tekočino s pomočjo finega cedilnika ali gaze. Tinkturo hranimo na hladnem in temnem mestu, kjer se bo obdržala vsaj do naslednjega poletja, ko boste lahko pripravili svežo.

Tinktura iz arnike proti revmi

Arnika ima podobne zdravilne učinke kot ognjič in kamilica, le da je arnika veliko močnejša zel. Pomaga pri gripi, ledvičnih boleznih in želodčnih težavah in še bi lahko naštevali. Za tinkturo potrebujemo 75 gramov cvetov arnike in 500 mililitrov alkohola ali žganja. Naberemo le cvetne koške, ki jih nato osmukamo, za pripravo tinkture uporabimo zgolj venčne liste cvetnih koškov arnike. Uporabimo lahko sveže ali posušene cvetove, ki jih za dva do tri tedne namočimo v žganje ali alkohol. Postavljanje na sonce ni potrebno. Po dveh do treh tednih precedimo in tinkturo iz arnike hranimo v temni steklenici ali kozarcu, ki dobro tesni v temnem prostoru. Pri uživanju tinkture iz arnike velja pravilo, da lahko kozarcu vode (torej 2–2,5 dl vode) dodamo le dve do največ tri kapljice tinkture iz arnike.