Zadolžitve

S tem, ko otroku postavimo meje, mu vlivamo občutek varnosti in stabilnosti

Mare Koren
2. 9. 2023, 19.19
Posodobljeno: 2. 9. 2023, 19.21
Deli članek:

Tako za starše kot otroke je začetek šolskega leta naporen. Tokrat bomo poskušali odgovoriti na vprašanje, kako so lahko starši v oporo svojemu otroku, da bodo ti v šoli zadovoljni in uspešni?

Profimedia
Zaupajmo otroku zadolžitve v domačem gospodinjstvu

Strokovnjaki ponavljajo, da je šolski uspeh odvisen od otrokove samodiscipline, ta pa od discipline. Kaj torej lahko storijo starši, da bi bil njihov šolar bolj samodiscipliniran?

Mnogi od njih se sprašujejo, pri kateri starosti naj začnejo disciplinirati otroka, kako strogi naj bodo in kakšna naj bo vzgojna kazen. Otrok začne preizkušati meje že zelo zgodaj. Malčki na primer grizejo, ščipajo, praskajo in tepejo starše ter druge otroke, pritiskajo gumbe, ki jih ne bi smeli, mečejo na tla stvari ... Če jim starši to prepovedo oziroma jim odločno sporočijo, da se to ne dela, jim s tem postavijo meje, in tu se začne disciplina. Če starši otroka ne disciplinirajo, pa se bo ta začel v drugem letu starosti obnašati neprimerno. Namerno bo izzival starše, da bi mu postavili meje in mu s tem vzbudili občutek varnosti. Kot disciplinski ukrep je včasih primerna tudi kazen, vendar mora ta nastopiti takoj po napačnem vedenju, kaznovanje pa mora biti kratko in mora upoštevati otrokova čustva.

Brez delovnih ni učnih navad

Otrok, ki nima samodiscipline in delovnih navad, bo imel v šoli verjetno težave. Kako torej otroku privzgojiti delovne navade? Otroci se hitro naučijo, da z upoštevanjem navodil dosežejo neki cilj oziroma rezultat. To spoznavajo s tem, ko si pridobivajo delovne navade, ki se nato preobrazijo tudi v učne navade. Zato je pomembno, da otrok pomaga pri hišnih in gospodinjskih opravilih, da pospravlja za seboj ter skrbi za red in čistočo. Pospravljanje sobe, odnašanje smeti, pomivanje posode, pometanje, brisanje prahu in podobna opravila naj bodo njegove dolžnosti, ki jih mora redno izpolnjevati.

Pomembno je tudi, da se z otrokom dogovorimo, kdaj bo prihajal domov med tednom in do kdaj je lahko zunaj ob koncu tedna ali med počitnicami. Pravil se strogo držite in določite tudi kazen za neupoštevanje dogovora. 

Sicer pa ob začetku šolskega leta opogumite svojega šolarja, naj zaupa vase in v svoje sposobnosti, ter mu povejte, da verjamete vanj. Naj ve, da mu boste pomagali, kadar vas bo potreboval. Ob neuspehu pa ga spodbudite, da zmore doseči, kar si je zadal, in da je uspeh v njegovih rokah.