Priročni triki

Boste pekli na žaru? Najprej žar dobro očistite!

Mare Koren
21. 5. 2023, 12.02
Deli članek:

Pripravljanje jedi na žaru je zdravo in več kot odlična ideja za tople spomladanske dni, zato ne dovolite, da vam umazan žar vzame voljo do vnovične uporabe. V nadaljevanju predstavljamo priročne trike, kako vaš žar hitro in preprosto očistiti.

Dreamstime
Očiščen žar je pripravljen na novo doživetje.

Čiščenje žara spada med precej mukotrpna opravila. Česarkoli se dotaknete, je mastno in lepljivo, po možnosti so povsod sledi saj in sprijete ter zažgane hrane, ki je ostala od predhodnega odličnega piknika. Res je, hrana z neočiščenega žara ne bo niti tako okusna, še manj privlačna za naše goste, prav tako pa utegne biti tudi nevarna zaradi zažganih delcev in maščob. Zato z naslednjimi triki zmeraj poskrbite, da bo vaš žar čist, in to preprosteje kot ste si mislili.

Odstranite staro oglje, ostanke hrane skurite

Najprej z gorišča odstranite star pepel in oglje, ki se bosta sicer med vnovično peko zgolj dvigovala in dimila meso in zelenjavo. Lesni pepel je sicer idealno čistilo, s katerim boste kasneje zdrgnili rešetko, zdaj lahko z njim očistite kovinske predele vašega žara, iz katerih bo odstranil mastne madeže in jim povrnil sijaj. Tako očiščen žar je pripravljen na novo doživetje, zato ga zakurite in na ogenj postavite zažgano rešetko. Pustite, da se ogenj dobro razplamti, če imate pokrov, žar pokrijte, a odprite dovod zraka in pustite, da vročina opravi z zažgano hrano in maščobo, ki je ostala na rešetki. Po 15 minutah rešetko snemite z žara in jo očistite.

PREPROSTO ČISTILO

Mrežo lahko očistite z ostanki pepela in nekaj kapljicami vode. Pripravite gosto pasto in podrgnite z gobico.

Čiščenje rešetke

Zoglenele ostanke hrane in maščobe, ki so ostali na rešetki, zdaj očistite s kovinsko krtačo. Če je nimate, lahko uporabite aluminijasto folijo, ki jo oblikujete v kroglo, s katero boste podrgnili po rešetkah. Pomembno je, da odstranite vso maščobo, saj bo ta v nasprotnem primeru kriva za prasketanje in iskrenje ognja. Nato iz finega pepela in nekaj žlic vode pripravite gosto pasto, s katero premažete celotno rešetko in dobro podrgnite z gobico. Rešetko nato le še dobro operite z mlačno vodo in jo osušite ter pred vnovično uporabo v tankem sloju premažite z maščobo.