Preiskava že poteka

V Nemčiji zastrupitev ruskih disidentov?

J.P./STA
21. 5. 2023, 12.06
Posodobljeno: 21. 5. 2023, 12.11
Deli članek:

Nemška policija je danes uvedla preiskavo o morebitni zastrupitvi ruskih disidentov v Berlinu, potem ko sta novinar in aktivistka po aprilskem srečanju disidentov v nemški prestolnici poročala o zdravstvenih težavah.

Profimedia
Nemška policija

Dva udeleženca sta imela po srečanju ruskih disidentov v Berlinu 29. in 30. aprila zdravstvene težave, je ta teden poročal ruski preiskovalni medij Agentstvo. Srečanje je organiziral nekdanji oligarh v izgnanstvu in kritik Kremlja Mihail Hodorkovski.

Eden od udeležencev, sicer novinar, ki je pred kratkim zapustil Rusijo, je med dogodkom doživel neopredeljene simptome in dejal, da so se morda začeli že prej. Moral je na zdravljenje v univerzitetno bolnišnico Charite v Berlinu, kjer so avgusta 2020 ob zastrupitvi zdravili tudi ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, poroča AFP.

Ruske tajne službe

Druga udeleženka, direktorica nevladne organizacije Free Russia Foundation v ZDA Natalija Arno, je simptome zaznala, ko je z berlinskega srečanja odpotovala v Prago. Ugotovila je tudi, da je bila njena hotelska soba odprta, je poročalo Agentstvo. Naslednji dan je odpotovala v ZDA, kjer živi zadnjih deset let. Tam se je obrnila po pomoč na bolnišnico ter na pristojne organe.

Simptome, ki so vključevali ostre bolečine in odrevenelost, je Arno ta teden opisala na Facebooku. Zapisala je, da so se prvi čudni simptomi pojavili, še preden je prispela v Prago in dodala, da se počuti bolje, a simptomi še niso povsem izzveneli.

V zadnjih letih je bilo v tujini in Rusiji zastrupljenih več nasprotnikov Kremlja. Moskva zanika, da bi bile zanj odgovorne njene tajne službe. Evropski laboratoriji so medtem potrdili, da je bil Navalni zastrupljen s strupom novičok sovjetske izdelave.