Znanilci pomladi

Do lepote tudi s pomočjo domačega vrta!

Mare Koren
14. 5. 2023, 13.10
Deli članek:

Naredite regenerator za lase, mazilo za mehke roke in pasto za nečisto kožo kar doma, saj imate vse, kar potrebujete na vrtu!

youtube
Fotografija je simbolična.

Blagi čemažev pesto ni le primeren za zdrav spomladanski prigrizek, temveč tudi čisti nečisto kožo. Potrebujete: 7 listov čemaža, 2 žlici skute, 2 žlici sončničnih semen, 1 žlico olivnega olja. Vse sestavine zmeljite v pasto, jo nanesite na obraz in pustite delovati 10 minut. Sperite najprej z mrzlo vodo, potem pa še z mlačno.

Marjetično mazilo za čisto kožo

Potrebujete: 1/2 pesti cvetov marjetice (približno 25 cvetov), 50 mililitrov sončničnega olja. Marjetice vsujte v svetel kozarec z navojem, prekrijte z oljem in pustite stati na soncu približno štiri tedne. Tako dobite marjetično olje, iz katerega zamešajte mazilo, za katerega potrebujete: 5 gramov čebeljega voska in 50 mililitrov marjetičnega olja. Sestavine spravite v skledo in raztopite v vodni kopeli na štedilniku. Temeljito mešajte in pazite, da v olje ne škropi voda. Ko se segreto olje in vosek dobro premešata, skledo odstranite iz vodne kopeli, mešanico prelijte v posodico za kremo in pustite, da se ohladi.

Regenerator za lase iz brezovega listja

Potrebujete: 1 žličko posušenih brezovih listov, 1 skodelico vode. Liste prelijte z vrelo vodo, poparek pustite, da se shladi, in ga precedite. Poparek ni primeren za plave lase. Hladen brezov čaj pa je nadvse blagodejen za nečisto kožo na obrazu. V shlajen poparek preprosto pomočite kosem vate in si z njim obrišite obraz.

Mazilo za mehke roke

Potrebujete: 125 mililitrov ali 6 žlic vazelina, 1–2 pesti svežih bezgovih cvetov. Vazelin raztopite v vodni kopeli na majhnem ognju. Umešajte cvetove in pustite mešanico stati 45 minut. Če se zgosti, jo spet nekoliko pogrejte. Tekočino prelijte v temen kozarec z navojem, počakajte, da se shladi, in zaprite. Krema, ki jo v hladilniku lahko hranite do šest mesecev, neguje razpokano in ranjeno kožo.