Vrtičkanje

Ali ste vedeli, da je belilo nepogrešljivo pri vrtnarjenju?

Mare Koren
13. 5. 2023, 21.07
Deli članek:

O tem, kako pripraviti domače belilo, smo sicer že pisali, a tokrat vam ponujamo kopico rešitev in idej, kje in kako belilo uporabiti. Ste vedeli, da je izjemno učinkovito na vrtu, pri presajanju in še kje?

Arhiv
Naravno belilo

Številne od nakupa belila odvrne neprijeten vonj, čeprav je spet drugim ta vonj preprosto všeč. Vonji so različni, vsekakor pa je prav, da z belili, tako industrijskimi kot tistimi, ki jih pripravimo doma, ravnamo previdno in ekonomično. Belila so običajno izdelana na osnovi klorovih spojin, z njimi je mogoče čistiti različne površine, ne da bi bilo treba intenzivno drgniti. Primerna so tudi za dezinfekcijo, vsekakor pa bodo poskrbela za to, da bo belo perilo zares belo še nekaj časa. Čeprav smo vam pred časom že zaupali nasvet za pripravo domačega belila, pa ni nič hudega, če ga še enkrat ponovimo, saj je še kako priročno.

Domače belilo

Za pripravo potrebujete 180 mililitrov triodstotnega vodikovega peroksida, 60 mililitrov limoninega soka, dve žlici citronske kisline, 20 kapljic eteričnega olja limone, destilirano vodo in litrski kozarec. Postopek: v kozarec najprej zlijete vodikov peroksid, nato dodate limonin sok in citronsko kislino. Sestavine previdno premešate, da se citronska kislina raztopi. Nato do vrha kozarca nalijete destilirano vodo in dodate eterično olje. Še enkrat previdno premešate.

Nad madeže na tlakovcih

Belilo bo odlična rešitev za trdovratne madeže, ki so se nabrali na domačih tlakovcih. Običajno gre za madeže olja, prsti in druge umazanije, med slednjimi pa se precej hitro pojavi tudi plevel. Nekaj belila popršite na madež, pustite delovati vsaj pet minut, nato pa izperite z visokotlačnim čistilcem. Po potrebi postopek ponovite.

Presajanje rastlin

Shutterstock
Presajanje sobnih rastlin

Uporaba belila je še kako pomembna v vrtnarstvu, če želite ohraniti zdravje svojih rastlin. Zakaj? Z belilom boste preprosto in učinkovito očistili lončke in cvetlična korita, rastline pa zaščitili pred boleznimi. Čiščenje posod z belilom pomaga preprečevati prenos plesni in drugi bolezni rastlin s starih na nove. Lončke in korita najprej dobro očistite in operite, nato popršite z belilom, pustite delovati nekaj minut in dobro izperite z vodo.

Saniranje plesni

Ne pozabite, da je najhujši sovražnik plesni redno zračenje, belilo pa je tisto, ki bo očistilo sive madeže in preprečilo nevarno razraščanje.