Inovativni projekt

Dunajski upokojenci varijo svoje pivo

R.T.
29. 3. 2023, 10.27
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 10.36
Deli članek:

Ideja, ki se je začela kot šala, se je razvila v inovativni projekt. Stanovalci doma starejših občanov Atzgersdorf od leta 2020 varijo svoje pivo, a ne gre le za obliko preživljanja prostega časa, temveč na ta način tudi skrbijo za svoje motorične in kognitivne sposobnosti ter občutek povezanosti.

Philipp Horak / KWP
Pivi Oma in Opa

Upokojenci – sodelujejo tudi tisti, ki trpijo za demenco – so vključeni v celoten proces izdelave končnega izdelka. Skupaj s pivovarjem meljejo in pasirajo slad, skrbijo za ustrezno temperaturo ter fermentirajo pivo. Sami poskrbijo tudi za etiketiranje steklenic, zaradi same narave tega početja pa je praktično vsaka steklenica rahlo samosvoja. Lager so poimenovali Oma oziroma babica ter Opa oziroma dedek; svetlo pivo pa Hellmut in Hellga.

KWP
Pivo »Oma«

Od zagona pivovarne so proizvedli 15.000 steklenic, torej približno 6000 na leto. Zaradi velikega zanimanja bodo proizvodnjo podvojili, marca so namreč odprli prenovljene pivovarske prostore, v katerih bodo varili 12.000 steklenic letno. Do zdaj so s pivom oskrbovali 30 domov za starejše, po novem pa bodo steklenice na voljo tudi v vseh 150 dunajskih klubih upokojencev, v katerih prirejajo družabne aktivnosti. S prenovo so pridobili tudi degustacijsko sobo in prostor za organizacijo zabav za prebivalce doma, zaposlene in upokojence iz okolice, na katerih bodo seveda stregli svoje pivo, jeseni pa že načrtujejo prve pivovarniške ekskurzije.

DERENKO
Soba za druženje v pivnici

»Kar se je sprva začelo kot šala, se je pred nekaj leti razvilo v izjemno zgodbo. Res je lepo videti, da zaposleni ideje prebivalcev jemljejo resno in se iz tega razvije nekaj čudovitega. S selitvijo v dom starejših ljudje namreč ne opustijo vseh svojih idej, strasti in želje po zabavi! Pivi Oma in Opa sta že skorajda legendarni in res okusni,« je zgodbo o ozadju projekta na otvoritvi novih prostorov komentiral mestni minister za zdravje in predsednik Kuratorija dunajskih domov za starejše, Peter Hacker.

V dunajskih domovih za starejše občane sicer ne proizvajajo zgolj svojega piva, temveč tudi med, začimbne mešanice, orehovec in raznorazne slaščice.