Zanimivosti

Spanje in zdravje neločljivo povezana

Oglasno sporočilo
17. 3. 2023, 08.47
Posodobljeno: 24. 3. 2023, 08.57
Deli članek:

Spanje je bistvenega pomena za zdravje, je slogan letošnjega svetovnega dneva spanja, ki ga praznujemo danes.

Vsako leto, zdaj že šestnajstič zaporedoma, številne organizacije in strokovnjaki s tega področja izkoristijo ta dan kot priložnost za spodbujanje zdravega spanja. Vedno znova so strokovnjaki in raziskovalci medicine spanja namreč naleteli na prepričanje, da spanec ni pomemben dejavnik, ko gre za človekovo zdravje. Vsaj ne dovolj, da bi postal prioriteta. Ko temu dodamo še hiter življenjski stil, so posledice pomanjkanja kakovostnega spanca v naši družbi vse bolj opazne.

Svetovni dan spanja je tudi praznik spanja in poziv vsem pristojnim k ukrepanju glede pomembnih vprašanj, povezanih s spanjem. Tako kot prehrana in telesna aktivnost, je tudi spanje eden od temeljev dobrega fizičnega, duševnega in socialnega počutja in zdravega imunskega sistema.

Javno dostopna raziskava, ki jo je izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je pokazala, da je 42 % odraslih Slovencev v času pandemije covida-19 med delovnim tednom spalo manj kot 7 ur na noč in tako niso dosegli priporočil o dnevni dolžini spanja. Ta naj bi bila namreč med 7 in 9 urami. Nič drugače ni pri slovenskih mladostnikih, saj le 54 % 11-letnikov in 26 % 13-letnikov med šolskim tednom spi skladno s priporočili, ki znašajo 9 do 11 ur na noč. Rezultati pa se v primerjavi s preteklimi raziskavami še slabšajo.

NIJZ še opozarja, da je spanje ključni kazalnik splošnega zdravja in dobrega počutja, ki blagodejno vpliva na srce in ožilje, znižuje krvni tlak, vpliva na celično obnovo in presnovo, uravnava količino inzulina in glukoze, tek in telesno težo, ohranja bogat mikrobiom črevesja, vpliva na raven razpoložljive energije in našo telesno pripravljenost, okrepi vrsto možganskih funkcij, vključno s sposobnostjo za učenje, pomnjenje ter sprejemanje logičnih odločitev in dobrih izbir.

Pri Royal Sleeper smo prepričani, da sta kvaliteten spanec in polno življenje neločljivo povezana, zato se trudimo zapolniti vrzel med njima. Prepričani smo, da boste koristi našega truda, izražene v naših izdelkih, občutili še ves dan - dan za dnem. Naši izdelki so kombinacija najboljših materialov in vrhunskega dizajna.

Tako kot vzmetnice tudi vzglavniki igrajo pomembno vlogo pri tem, kako dober spanec vas čaka. Izbira pravega vzglavnika lahko spodbudi enakomerno poravnavo hrbtenice, ublaži bolečine v vratu in ramenih ter vam pomaga spati v optimalnih temperaturnih razmerah. V teh dneh vam zato pri Royal Sleeper ponujamo vse naše vzglavnike po znižani ceni.