Najdba ponarejenega denarja

19-letna Slavica ni poslušala tete, ki ji je svetovala, naj "zažge bankovce"

R.T.
17. 3. 2023, 08.28
Posodobljeno: 17. 3. 2023, 08.33
Deli članek:

19-letna Slavica se ni mogla upreti kupčku denarja, ki jo je čakal ob ograju pred dvoriščem hiše v Pitomači v Podravini na Hrvaškem.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Nekaj jo je vleklo do teh prosto ležečih bankovcev po 100 in 200 kun (približno 13 in 26 evrov). Prijela jih je in se po kratki presoji odločila, da jih del zadrži zase, del pa razdeli med bližnje. Njena teta je takoj opazila, da gre za precej slabo ponarejene bankovce. Zažgala jih je in podobno svetovala tudi nečakinji. Ta pa se ni pustila prepričati. Odnesla jih je sestri, ki je prav tako zaznala, da je z bankovci nekaj narobe. »Iz letala« se je videlo, da so ponarejeni, je nedavno povedala kot priča na sodišču. Tudi ona je Slavici rekla, naj jih nemudoma uniči, a sestra je ni poslušala. Čeprav rahlo skeptični, sta nekaj bankovcev vzeli Slavičina mati in druga sestra. Mama je pri sosedu kupila jajca, sestra pa je poskušala z bankovcem za 100 kun plačati nakup v trgovini, a je prodajalka prepoznala ponarejen bankovec in zadevo prijavila policiji. Slavici je sicer že prej uspelo vnovčiti nekaj bankovcev.

V policijski preiskavi so ugotovili, da so bili trije oškodovanci prevarani skupno za slabih 500 kun. Na sodišču je 19-letna Slavica priznala krivdo, se pokesala in sprejela pogojno zaporno kazen, poročajo hrvaški mediji. To pomeni, da ji ne bo treba v zapor, če v poskusni dobi ne bo ušpičila česa podobnega.