Zanimivosti

Varnostni pas varuje vas

oglasno sporočilo
17. 3. 2023, 10.00
Posodobljeno: 23. 3. 2023, 10.07
Deli članek:

Ste vedeli, da uporaba varnostnega pasu med vožnjo zmanjša tveganje smrtnega izida nesreče za kar polovico? Za skoraj enak delež se zmanjša tveganje hudih poškodb, tveganje lažjih poškodb pa za skoraj četrtino – tako pri voznikih kot pri sopotnikih, opozarja Agencija za varnost prometa. In seveda ne smemo pozabiti na sopotnike na zadnjih sedežih, velikokrat so to naši najmlajši. Agencija je med 6. in 12. marcem izvajala nacionalno preventivno akcijo, s katero je ozaveščala o pomenu pripetosti med vožnjo, policija pa je v tem času po državi opravljala poostren nadzor.

Med 16. majem in 1. junijem 2022 je pod okriljem Agencije za varnost prometa potekalo opazovanje pripetosti voznikov in potnikov motornih vozil z varnostnim pasom na različnih lokacijah in različnih vrstah cest po Sloveniji. V opazovanje so zajeli 92.105 vozil. Rezultati primerjalno kažejo, da je uporaba varnostnega pasu med vožnjo na podobni ravni kot prejšnja leta: pri voznikih v povprečju 96 %, pri odraslih potnikih na sprednjih sedežih je nekoliko upadla (za 1 odstotno točko), pri odraslih na zadnjih sedežih pa za 5 odstotnih točk. Najbolj pa se je zmanjšala pri mlajših otrocih na zadnjih sedežih, in sicer za skoraj 7 odstotnih točk.

Otroci so kot potniki v vozilih prav tako ogroženi v prometu, zato morajo biti vedno pripeti z varnostnim pasom ali ustrezno nameščeni v otroškem varnostnem sedežu. Najboljša rešitev je namestitev otroškega varnostnega sedeža, ki mora biti v avto pritrjen čvrsto in natančno po navodilih proizvajalca. Otrok mora biti v njem tudi pripet, pas pa ustrezno zategnjen tako, da otrokovo telo ob morebitnem trku ne zaniha preveč. Da bi bili o pomembnosti uporabe varnostnega pasu poučeni že v rosnih letih, je nastal simpatičen projekt Pasavček, ki vsako leto podira rekorde z vse več udeleženci. Letos poteka že 19. leto, sodeluje pa več kot 1500 skupin in več kot 25.500 otrok. Pod geslom Red je vedno pas pripet projekt spodbuja dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev ter pripetost otrok med vožnjo.

Otroci in mladostniki lahko namreč kot udeleženci v prometnih nesrečah utrpijo tudi najhujše posledice. V okviru projekta potekajo različne aktivnosti, med drugim delo po vrtcih in šolah, v katerem sodeluje veliko vzgojiteljev, učiteljev, otrok in njihovih staršev; tako celo šolsko leto izvajajo pestre aktivnosti in namenjajo večjo pozornost varni vožnji otrok. Izvaja se tudi letna medijska kampanja. Agencija za varnost prometa znova poziva k nujnosti uporabe varnostnega pasu pri vseh potnikih v vozilu, ne glede na starost, vrsto vozila in dolžino vožnje. 

OSNOVNI NAMEN VARNOSTNEGA PASU JE:

– da ob morebitnem trku ostanejo potniki v vozilu na svojih sedežih,

– da ob čelnem trku zmanjšuje gibanje telesa naprej ter preprečuje trk z notranjostjo avtomobila,

– da prevzame velik del energije in jo porazdeli na pas ter različne dele telesa, kar učinkovito zmanjša učinek trka na posamezen del telesa,

– da v kombinaciji z zračno blazino ter drugimi elementi pasivne varnosti (naslonjalo za glavo, ergonomski sedeži, karoserija vozila) zagotavlja vozniku in potnikom učinkovito zaščito.