Uporabno

Tudi trdovratni madeži imajo svojega sovražnika

Mare Koren
29. 1. 2023, 07.01
Posodobljeno: 29. 1. 2023, 11.05
Deli članek:

Se jezite zaradi grdih madežev na furnirju ali drugem lesenem pohištvu? Ste preizkusili že vse mogoče trike, a vam jih ne uspe odstraniti? Za vas imamo vendarle še nekaj rešitev, preverite.

Dreamstime
Če se je po pohištvu razlil alkohol, ga čim prej odstranite, saj alkohol raztaplja večino lakov in premazov za les.

Se je med novoletno zabavo po vaši najljubši čajni mizici razlila pijača preveč veselih gostov? Ste medtem, ko ste zamujali na božično večerjo, po nesreči prevrnili stekleničko parfuma in se je razletela po tleh? So na nočnih omaricah ostanki razpršila proti komarjem? Nekateri madeži so sveži, nekateri stari, nobenega pa ne morete povsem očistiti … Preizkusite naslednje!

Alkoholni madeži

Če se je po pohištvu razlil alkohol, ga čim prej odstranite, saj alkohol raztaplja večino lakov in premazov za les. Posledica so po navadi neprivlačni novi odtenki pohištva. Ta predel hitro obrišite s krpo in nanesite nekaj polirnega sredstva. Dovolj bo že, če boste površino dobro obrisali. Če pa vam madeža ni uspelo odstraniti takoj, boste morali ubrati drugo pot. Pripravite pasto iz finega kremenčevega peska, sode bikarbone ali cigaretnega pepela z mineralnim ali lanenim oljem. Pasto nanesite na krpo in rahlo drgnite v smeri letnic lesa. Nato obrišite s čistim lanenim oljem in na koncu zdrgnite s suho krpo v smeri letnic.

Ožganine

Je na mizi ostanek cigaretnega ogorka? Na parketu pa je nekaj pepela iz peči? Posledice še vedno lahko odpravimo, če ožganina le ni pregloboka. Tudi tu si pomagajte s pasto iz kremenčevega peska ali katere od naštetih sestavin. Na koncu dobro zloščite z lanenim oljem in suho krpo. Pomagate si lahko tudi s kapljico odstranjevalca barve. S krpo nežno drgnite, dokler ne odstranite ožganega materiala. Nato udrtinico napolnite z nekaj kapljicami acetona in postopek ponavljajte, dokler se udrtinica ne izravna z okolico. Na koncu dobro obrišite in zloščite.

Dreamstime
Iz pepela in vode naredite gosto pasto in jo uporabite za čiščenje vratc kamina.

Madeži voska

Romantika s svečkami včasih terja svoj davek in pusti sledi. Če se je vosek razlil po lesu, pustimo, da se ohladi; šele trd vosek previdno odstranimo z nohti oziroma s koščkom trde plastike ali lepenke. Previdno, da ne poškodujemo okolice. Madež nato odstranimo z loščilom.

Meglene površine

Vzrok je po navadi maščoba, ki se je med kuhanjem zalepila na les. Težavo odpravite z razredčenim voskom za poliranje, s katerim obrišite celotno površino. Nato očistite še s čisto suho krpo.

Razpoke, raze in luščenje

Te boste prekrili le s ponovnim lakiranjem. Lahko pa jih zmanjšate z nanosom voska, če poškodbe niso prevelike.