Ne pretiravajte

Za več zbranosti raje več kave kot energijskih pijač

Mare Koren
28. 1. 2023, 09.10
Posodobljeno: 28. 1. 2023, 10.46
Deli članek:

Proizvajalci trdijo, da energijske pijače izboljšajo fizično vzdržljivost, hitrost naših reakcij in zbranost. Prepričajo nas o nakupu in uživanju v primerih, ko moramo dolgo ostati budni, se učiti, voziti, delati …

dreamstime
Ali veste, kaj pravzaprav vsebujejo energijske pijače?

Nedvomno med izpitnim obdobjem po njih poseže veliko študentov, toda energijske pijače pomagajo za kratek čas, zato s kofeinom ne pretiravajte! Namesto energijskih pijač si pripravite raje kavo ali črni čaj brez sladkorja.

Kaj vsebujejo?

Glavne sestavine energijskih pijač na našem trgu so kofein, sladkor, tavrin in glukoronolakton. Po mnenju proizvajalcev so spodbujevalni učinki teh pijač posledica interakcije med različnimi sestavinami, zato naj uživanje kave ne bi imelo enakega učinka.

Kofein učinkuje najbolje

Mnoge študije, narejene v preteklih letih, izkazujejo pozitiven učinek energijskih pijač na osredotočenost in pozornost, pa tudi na hitrost reakcij pri časovno omejenih nalogah. Nekatere omenjajo tudi izboljšanje spomina, vendar ne v enaki meri. Ugotovitve množice raziskav pa kažejo le na to, da je večina učinkov energijskih pijač na kognitivne funkcije povezana predvsem s prisotnostjo kofeina. Vsebujejo ga okoli 80 miligramov na priporočeno zaužito količino (pločevinka 250 mililitrov). Učinki ostalih sestavin (tavrina in glukoronolaktona) žal še niso dovolj raziskani, da bi lahko potrdili njihove pozitivne lastnosti.

Profimedia
Kava je ob gradivu zvesti spremljevalec študentov v izpitnih obdobjih.

Odmerek je lahko hitro presežen
Visoka vsebnost sladkorja poskrbi, da se zbranost hitro poveča, a kmalu tudi popusti, zato moramo poseči po novem odmerku. Približno eno uro po zaužitju bomo občutili padec sladkorja v krvi, pa tudi popuščanje učinka kofeina. Postopoma bomo postali bolj in bolj utrujeni. Če se še nismo nehali učiti ali delati, bomo primorani zaužiti dodatno količino napitka. Kljub vsemu pa si namesto prevelikega odmerka raje privoščite pol ure počitka, svežega zraka ali koristnega spanca.