Iz kuhinje

Skoraj pozabljeno, a nadvse uporabno zelišče z močnim okusom

Mare Koren
28. 1. 2023, 13.39
Deli članek:

Pehtran vsebuje številne zdravilne snovi, minerale in vitamine. Bogat je z magnezijem, železom in kalcijem, ne manjkajo pa niti mangan, baker, kalij in cink.

Profimedia
Pehtran je trajnica, ki jo lahko uporabljate vse leto, a ga osmukajte le do tretjine, da se lahko lepo obraste.

Pehtran je grmičasta trajnica, ki zraste do 120 centimetrov v višino. Prepoznamo ga po dišečih listih, ki imajo specifičen vonj, če se jih dotaknemo in jih nekoliko pomečkamo med prsti. Večini je poznan predvsem v kulinariki, kjer uporabljajo ozke liste. Te pa lahko nabiramo vse leto.

Kulinarična posebnost 

Med najbolj poznanimi, skoraj tradicionalnimi slovenskimi jedmi je pehtranova potica. Pehtran je tudi začimba, ki jo lahko uporabimo za pripravo solat, juh, obar, omak in različnih zeliščnih namazov. Dodamo ga marinadam za meso in divjačino. Pri pripravi kozjega sira pa poskrbi za oplemeniten vonj in okus. Če boste pripravili vloženi sir v olju, naj ne manjkata vejici pehtrana in timijana. Ne pozabite niti na baziliko. Številni pehtran radi uporabljajo tudi pri pripravi najrazličnejših grenčic in likerjev, saj s svojo močno aromo poskrbi predvsem za svežino in plemenitenje okusa. Pogosto se uporablja tudi pri aromatiziranju vina, kisa in gorčice.

Režemo le vršičke 

Če ga imate posajenega, ga lahko smukate vse leto. Vejice osmukajte ali porežite le do tretjine, da se rastlina lahko lepo obraste. Za začinjanje jedi so najbolj uporabni vršički in mlado suličasto listje, ki ga tako svežega kot posušenega natrgajte in nadrobite po hrani. Kuharski chefi sicer bolj kot sušenje priporočajo zamrzovanje. Pehtran med sušenjem izgubi precej vonja in okusa, zamrznjen pa zadrži vso aromo.  

Pehtranova omaka

Za pripravo omake, ki je odlična ob katerikoli vrsti mesa, potrebujemo večjo čebulo, nekaj masla, strok česna, smetano za kuhanje, jajce, sol, poper in šopek pehtrana. Čebulo drobno narežemo in popražimo na maslu, da pozlati. Dodamo pehtranove listke in strt česen ter popražimo, da česen zadiši. Nato zalijemo s smetano za kuhanje in mešamo do vretja. Ko zavre, dodamo umešano jajce in mešamo, da se lepo zgosti. Solimo in popramo po okusu ter postrežemo.

Aromaterapija

Pehtranovo olje je dobrodošlo pri aromaterapevtskih masažah, saj deluje stimulativno in ogreva. A uporabljajte ga previdno, še bolje bo, če to prepustite terapevtu.

Utrujene noge

Pehtranova tinktura pomaga pri težavah z utrujenimi nogami. Nekaj pehtranovih vejic položite v obuvala in jih tako razkužite.