Zgrešil le za 3600 kilometrov

Mimo Zemlje švignil asteroid v velikosti kombija: 'Eden redkih, ki se nam je tako približal'

E. J.
27. 1. 2023, 14.32
Posodobljeno: 27. 1. 2023, 14.36
Deli članek:

Asteroid 2023 BU, katerega velikost primerjamo z velikostjo slona ali kombija, je pred 6 dnevi odkril amaterski astronom Genadij Borisov na Krimu.

Profimedia
Ta pogled iz Nasinega sistema Scout prikazuje odklon poti asteroida 2023 BU – v rdeči barvi – zaradi Zemljine gravitacije. Orbita geosinhronih satelitov je prikazana z zeleno, orbita Lune pa je prikazana s sivim ovalom. Asteroid 2023 BU je približno velik kot tovornjak z zabojniki in je eden od najbližjih predmetov blizu Zemlje, kar je bilo kdaj zabeleženo.

Včeraj okoli 16.30 je mimo našega planeta na razdalji le 3600 kilometrov od površja Zemlje poletel majhen asteroid. Nasa je pred tem sporočila, da ni strahu, da bi asteroid vstopil v atmosfero, saj bi se zaradi svoje velikosti "spremenil" v ognjeno kroglo in razpadel, le nekaj ostankov pa bi potencialno padlo kot majhni meteoroiti.
Ta asteroid, katerega velikost primerjamo z velikostjo slona, ​​je pred 6 dnevi odkril amaterski astronom Gennadiy Borisov, ki je iz svojega observatorija MARGO v Nauchnyiju na Krimu odkril tudi medzvezdni komet  2I/Borisov. V treh dneh so številni observatoriji po vsem svetu opazovali, da bi čim bolj natančno določili njegovo orbito. "Scout je hitro zavrnil 2023 BU kot trk, a kljub zelo malo opazovanjem je še vedno lahko napovedal, da se bo asteroid zelo približal Zemlji," je povedal Davide Farnocchia, navigacijski inženir pri JPL, ki je razvil Scout. "Pravzaprav je to eden od najbližjih približkov znanemu objektu blizu Zemlje, ki je bil kdaj zabeležen," je dodal.

Možnost pa je vendarle bila

Mednarodna ekipa astronomov je v ponedeljek objavila odkritje velikega asteroida, katerega orbita seka Zemljino orbito, kar ustvarja majhno možnost katastrofalnega trčenja. 1,5 kilometra širok asteroid z imenom 2022 AP7 so odkrili na območju, kjer je zaradi bleščanja Sonca zelo težko videti predmete.

Približno 30.000 asteroidov vseh velikosti – vključno z več kot 850 asteroidi, širšimi od enega kilometra – je bilo identificiranih v bližini Zemlje, zaradi česar so si prislužili oznako »Near Earth Objects« (NEO). Nobeden od njih ne bo ogrožal Zemlje v naslednjih 100 letih.