Nekraljevska

Z zlatom prekrita mumija, najdena v Egiptu, ni bila odprta 4300 let

E. J.
27. 1. 2023, 11.40
Deli članek:

Arheologi pravijo, da so našli mumijo, prekrito z zlatimi lističi, zapečateno v sarkofagu, ki ni bil odprt 4300 let.

Profimedia
Saqqara je aktivno pokopališče že več kot 3000 let in je bilo razglašeno za Unescov seznam svetovne dediščine.

Mumija, ostanki moškega po imenu Hekashepes, velja za enega najstarejših in najpopolnejših nekraljevskih ostankov, ki so jih kdaj odkrili v Egiptu, poroča BBC. Odkrili so ga v 15 metrov globokem jašku na starodavnem pokopališču južno od Kaira, v Sakari, kjer so našli še tri druge grobnice. Ena grobnica je pripadala tako imenovanemu varuhu skrivnosti.

Kdo je varuh skrivnosti?

Največja izmed mumij, odkritih na starodavnem pokopališču, naj bi bila človek po imenu Khnumdjedef – duhovnik, inšpektor in nadzornik plemičev. Drugi je bil moški Meri – višji uradnik palače, ki je dobil naziv Varuh skrivnosti, kar mu je omogočalo izvajanje posebnih verskih obredov. 

Sodnik in pisatelj po imenu Fetek naj bi bil pokopan v drugi grobnici, kjer so odkrili zbirko domnevno največjega kipa, kar so jih kdaj našli na tem območju. Med grobnicami so našli tudi več drugih predmetov, vključno z lončenino.

Arheolog Zahi Hawass, nekdanji egiptovski minister za starine, je dejal, da vse najdbe izvirajo iz približno 25. do 22. stoletja pr. "To odkritje je tako pomembno, ker povezuje kralje z ljudmi, ki živijo okoli njih," je dejal Ali Abu Deshish, še en arheolog, ki je sodeloval pri izkopavanju.

Arheologi so v Egiptu našli tudi mesto iz rimske dobe

Saqqara je aktivno pokopališče že več kot 3000 let in je bilo razglašeno za Unescov seznam svetovne dediščine. Nahaja se v starodavni egipčanski prestolnici Memphis in je dom več kot dvanajstih piramid, vključno s stopničasto piramido, blizu mesta, kjer so našli jašek z mumijo.

Profimedia
Med grobnicami so našli tudi več drugih predmetov, vključno z lončenino.
Odkritje je prišlo le dan po tem, ko so strokovnjaki v mestu Luksor na jugu Egipta povedali, da so odkrili celotno mesto iz rimskega obdobja, ki sega v drugo in tretje stoletje našega štetja. Arheologi so našli stanovanjske stavbe, stolpe in tako imenovane kovinske delavnice z lonci, orodjem in rimskimi kovanci. Egipt je v zadnjih letih prišel do številnih velikih arheoloških odkritij kot del prizadevanj za oživitev svoje turistične industrije.