božične težave

V Ameriki hudo pomanjkanje Božičkov, zdesetkala jih je tudi korona

M. T. V.
21. 12. 2022, 06.30
Deli članek:

Po dvoletnem obdobju korone si zdaj vsi želijo normalnega življenja, povpraševanje po tradicionalnih prinašalcih daril je ogromno, poklicnih dobrih mož pa premalo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Panika na Severnem tečaju: letos je skokovito naraslo povpraševanje po najemu Božička, igralcev za moža z belo brado pa je vedno manj. Podjetje HireSanta, eno večjih za najem Božička v ZDA, trdi, da je letos povpraševanje največje v njihovi zgodovini, saj je kar 125 odstotkov višje, kot je bilo pred epidemijo, pojasnjuje lastnik podjetja Mitch Allen. Njihovi Božički so bili že pred meseci razprodani za vse decembrske vikende. Prizadevajo si najti nove igralce, razpisanih imajo kar 2200 prostih delovnih mest za Božičke, gospe Božiček in škrate, a je zanimanja očitno premalo, da bi zadostili potrebam trga. »Žal smo morali letos zavrniti številne dogodke, več kot kadarkoli prej. Božičkov je definitivno premalo.« Temu v prvi vrsti botruje dejstvo, da se je po dveh letih pandemije življenje vrnilo v normalo in vsi si spet želijo prazničnih druženj in dogodkov. Po drugi strani pa je profesionalnih Božičkov manj kot nekoč – žal je epidemija med njimi terjala svoj davek.

Božički so podlegli

Stephen Arnold, predsednik Mednarodne bratovščine Božičkov s pravo brado (International Brotherhood of Real-Bearded Santas – IBRBS) pojasnjuje, da je imela organizacija (nekakšen sindikat Božičkov) leta 2019 več kot dva tisoč članov, po prvem letu epidemije pa le še 1400. »Takšnega upada še ni bilo. Kriva je epidemija. Morate vedeti, da smo vsi v bratovščini malo debelušni, večinoma stari nad 60 let, velikokrat diabetiki, zato je smrtnost zaradi kovida med nami veliko višja. Precej bratov je umrlo, veliko se jih je odločilo, da prenehajo nastopati, da zmanjšajo možnost okužbe.«

S pravo brado do dobrega zaslužka

Zdaj se podjetja trudijo, da bi v svoje vrste privabile nove Božičke, a očitno tako velikega zanimanja za delo, da bi zadostili povpraševanju, ni. Božičkov je še vedno premalo, čeprav so se njihove plače precej dvignile – za okoli 15 odstotkov. Pri HireSanta lahko profesionalni Božički na primer decembra zaslužijo med pet do dvanajst tisoč dolarjev (to je nekaj več kot 11 tisoč evrov). Poleg tega ni vsak primeren, da bi igral Božička: najprej mora skozi strogo šolanje (tako je, v Ameriki obstajajo uradne šole za Božička!), poznati mora vsaj osnove otroške psihologije, ne sme biti kaznovan, večinoma pa podjetja zahtevajo tudi resnično brado – lažne so namreč že dolgo iz mode. »Ljudje, predvsem otroci, pričakujejo, da ima Božiček pravo brado, zato jo od naših igralcev zahtevamo,« pravijo pri HireSanta.

Profimedia
Ni vsak dober, da lahko igra Božička - kriteriji so strogi.