Zanimivosti

Diši po veselju: Slastni recepti za praznično pregreho

Mija Ren / revija Bodi Zdrava
8. 12. 2022, 17.00
Deli članek:

Se tudi vi že veselite prazničnega časa, ki je pred nami? Vonj in okus po sladkem je vsekakor eden izmed razlogov, da imamo ta čas, ko si tako radi privoščimo tudi kakšno pregreho več.

SHUTTERSTOCK, edit
Sladke pregrehe

KOLAČ S CIMETOM

Sestavine:

• 80 g rjavega sladkorja

• 1 žlica cimeta Maestro

• 240 g moke

• 1 ½ pecilnega praška

• ščepec soli

• 1 veliko jajce

• 100 g masla

• 90 g grškega jogurta
• 150 ml mleka

• 1 vaniljev sladkor

• 120 g sladkorja

SHUTTERSTOCK
Kolač s cimetom

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 °C. Jajce penasto vmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo stopljeno maslo, jogurt in mleko ter zmešamo. V mešanico stresemo pecilni prašek, sol in moko in vse skupaj zmešamo. Pekač dolžine približno 20 cm obložimo s peki papirjem in nanj stresemo polovico mase. Zmešamo rjavi sladkor in cimet in vse razen ene žlice potresemo po masi v pekaču. Nato čez prelijemo še preostalo maso, po vrhu pa potresemo preostanek cimetovega sladkorja. Z nožem maso v pekaču rahlo premešamo, da ustvarimo lep vzorec. Pečemo približno 50 minut oz. do zlato rjave barve.

Kokosove ploščice
Kokosove ploščice spadajo med najpriljubljenejše čokoladne ploščice in so primerne na primer kot prigrizek med obroki ali kot sladica. Če se želite posladkati s kokosom, vam ni treba vedno posegati po izdelkih znanih blagovnih znamk. Tudi doma narejene kokosove ploščice so nadvse okusne, njihova prednost pa je, da boste točno vedeli, kaj je v njih, poleg tega pa za njihovo pripravo potrebujete le nekaj sestavin. In čeprav so nadvse okusne, vsebujejo bistveno manj sladkorja in imajo manj kalorij.

Sestavine:

200 g kokosove moke

100 g posušenih kokosovih rezin

300 ml kokosovega mleka

80 g jedilnega nerafiniranega kokosovega olja

2 jedilni žlici agavinega sirupa (npr. znamke dmBio) ali kokosovega sladkorja (npr. znamke dmBio) – po želji lahko dodate več

1 konica noža stroka burbonske vanilje
300 g temne čokolade

SHUTTERSTOCK
Kokosove ploščice

Priprava:

Kokosovo olje, kokosovo mleko, kokosovo moko in posušene kokosove rezine zgnetemo v kompaktno zmes. Dodamo agavin sirup in strok vanilje ter dobro premešamo. Iz mase oblikujemo majhne ploščice in jih za približno 1–2 uri postavimo v zmrzovalnik, da se strdijo. Tako jih bomo pozneje laže premazali s čokolado. Temno čokolado stopimo v vodni kopeli. Nato ploščice potopimo v čokolado, jih postavimo na rešetko, da odvečna čokolada odteče, in jih za okras posujemo s kokosovo moko ali posušenimi kokosovimi rezinami. Počakamo, da se premaz strdi. Ploščice, ki jih ne boste pojedli takoj, hranite v hladilniku.

Torta iz panetona z maskarponejevo kremo


Sestavine:
500-gramski paneton s kandiranim sadjem (lahko čokoladna različica)
500 g maskarponeja
lupina 1 pomaranče
2 žlici sladkorja jedilne srebrne kroglice za okras (po želji)
sirup
sok 2 pomaranč
lupina 1 pomaranče
2 žlici sladkorja 1 žlica pomarančnega likerja (npr. grand marnier)

Priprava:
Najprej pripravimo sirup. Vse sestavine počasi segrevamo, dokler se sladkor ne raztopi, nato kuhamo kako minuto, da se sirup zgosti. Pustimo, da se ohladi. Medtem panetonu odrežemo zaobljeni vrh (s katerim se lahko posladkamo posebej!). Panetone z nazobčanim nožem za kruh vodoravno razrežemo na 4 plasti. Temeljito razmešamo maskarpone, nastrgano pomarančno lupino in sladkor. Nato sestavimo torto. Vsak oblat pokapamo z malce pomarančnega sirupa in premažemo z 2 žlicama maskarponejeve kreme. Sestavljeno sladico premažemo s preostalo kremo in naredimo valovito površino; najlaže bo šlo s paletnim nožem. Po želji potresemo s srebrnimi kroglicami in takoj postrežemo. Torta lahko 2 uri počaka v hladilniku; v tem primeru jo potresemo s kroglicami, tik preden jo postavimo na mizo.

SHUTTERSTOCK
Torta iz paneton

PIŠKOTI Z MALINOVO MARMELADO

Sestavine:

215 g gladke bele moke, tip 500

50 g mletih mandljev

1/4 čajne žličke pecilnega praška

1/2 čajne žličke soli

115 g masla

1 jajce

1/2 čajne žličke vaniljeve esence

1 žlica mleka

100 g sladkorja

125 g malinove marmelade

50 g sladkorja v prahu (za posip)

100 g rjavega sladkorja

SHUTTERSTOCK
Piškoti z malinovo marmelado


Priprava:

ZMES ZA PIŠKOTE
V manjši skledi premešamo gladko belo moko, mlete mandlje, pecilni prašek in sol. V skledi ali kuhinjskem robotu približno 5 minut penasto stepamo obe vrsti sladkorja in maslo. Dodamo jajce in vaniljevo esenco ter še naprej stepamo. Ko je jajce dobro vmešano, dodamo suhe sestavine in žlico mleka, hitro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Testo prestavimo na živilsko folijo, oblikujemo v pravokotnik, dobro zavijemo in postavimo v hladilnik za eno uro ali v zamrzovalnik za 15 minut.

PIŠKOTE IZREŽEMO IN SPEČEMO
Pečico segrejemo na 190 °C. Testo razvaljamo na rahlo pomokani površini na debelino 3 mm. Z okroglim modelom premera 9 cm izrežemo 16 krogov, z modelom za izrez zvezdic pa 16 zvezdic. Te položimo na dva ločena pekača, obložena s papirjem za peko. Najprej spečemo zvezdice, nato še večje okrogle piškote. Pekač postavimo v pečico in pečemo 10–12 minut pri 190 °C, zatem zvezdice zložimo na rešetke in počakamo, da se rahlo ohladijo. Še tople posujemo s sladkorjem v prahu. Spečemo še večje okrogle piškote.

Čokoladni sufle s hladno ali toplo vaniljevo kremo

Sestavine:

- 50 ml mleka

- 50 ml sladke smetane

- 2 žlici sladkorja v prahu

- 2 rumenjaka

- 1 žlička vaniljeve paste ali pol stroka vanilje

dreamstime
Čokoladni sufle

Priprava:
V posodo vlijemo mleko in smetano. Segrejemo, dodamo vaniljevo pasto in dobro premešamo. V manjši skodelici stepemo rumenjak in mu vmešamo sladkor v prahu. Zmes vlijemo k smetani in mleku. Na zmernem ognju ob stalnem mešanju kuhamo, dokler krema ne postane dovolj gosta. Segrejemo pečico in po navodilih spečemo sufle. Omako lahko uporabimo toplo ali hladno.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

BZ
Naslovnica novembrske revije Bodi zdrava