Zanimivosti

5 nevarnosti v delavnici in ukrepi, kako jih zmanjšati

Oglasno sporočilo
6. 12. 2022, 12.20
Posodobljeno: 12. 12. 2022, 12.31
Deli članek:

Vsak podjetnik, lastnik malega, velikega ali srednjega podjetja, razmišlja o poslu, novih projektih, prihodnosti in dobrem počutju zaposlenih.

Žal nikoli ne vemo, kaj prinaša nov dan. So stvari in pojavi, na katere nima vpliva niti najboljši podjetnik – udar strele, manifestacije, demonstracije, požar, toča, vihar, izliv vode, vlom in rop, poplave ter potres. In spet druge, pri katerih lahko s skrbnostjo in pravilnimi ukrepi preprečimo prenekatero nesrečo ali poškodbo zaposlenih in morebitnih poslovnih partnerjev ter strank, ki bi se znašli ob napačnem času na napačnem kraju.

O čem bi morali razmisliti lastniki različnih delavnic? Pri strokovnjakih smo preverili, katere so najpogostejše nevarnosti v avtomehanični delavnici, a prepričani smo, da zbrani nasveti veljajo za večino delavnic, v katerih delate z različnimi stroji, mazivi, težkimi orodji, kemikalijami …

5 nevarnosti v delavnici in ukrepi, kako jih zmanjšati

Pogosta dela v delavnicah so brušenje, varjenje, dvigovanje orodja in brizganje barve. Prav vsako delo je lahko ob nepazljivosti tudi razlog za poškodbe zaposlenih in strank, ki bi vstopile v delavnico. Zato so delavnice lahko zelo nevarni prostori. Ali veste, katere so najbolj običajne in pogoste nevarnosti v delavnicah?

- Če bi ustrezno označili nevarna območja (tudi z oznako, kot je Nezaposlenim vstop prepovedan ali Ni prehoda in podobnimi), namestili varovala na opremo in poskrbeli za ustrezno prezračevanje, bi naredili kar velik korak k varnosti.

- ­ Podobno nevarna, kot so neoznačena delovna območja, je pomanjkljiva opozorilna signalizacija, zastarele, uničene in polomljene varnostne oznake, ki ne služijo več svojemu namenu.

- Tretja, zelo pomembna nevarnost, na katero opozarjajo strokovnjaki, je oviranje požarnih izhodov, glavnih stikal za izklop, kabli in žice na tleh ...

- Pozorni bodite na strupene kemične snovi v neoznačenih posodah.

- Posebno nevarnost predstavljajo stroji, ki so med uporabo ali po njej brez nadzora.

Poskrbite za red

Najbolj učinkovit ukrep za varno delo in kar najmanj nevšečnosti je ves čas urejen delovni prostor. Prizadevajte si, da so prostori urejeni in brez ovir. Poskrbite, da ne zapirate požarnih izhodov, založite stikal in drugih stvari, ki bi jih lahko potrebovali v nujnih primerih. Izognite se potrebi po vlečenju kablov tako, da dejavnosti izvajate bližje vtičnicam. Na voljo morate imeti ustrezno razsvetljavo in prezračevalne sisteme, delovno mesto pa opremite z opozorilnimi varnostnimi oznakami.

Pravilno označevanje

Nevarnost kemikalij v neoznačenih posodah zmanjšate, če poskrbite, da so vse embalaže kemikalij jasno in pravilno označene. Da bi zmanjšali nevarnost brizganja in razlitja kemikalij, poskrbite tudi, da so kemikalije shranjene v ustreznih posodah, da so pokrovi tesno pritrjeni in da jih v delavnici hranite na primerni višini.

Stroji so lahko nevarni

Kot delodajalec morate poskrbeti za pravilno uporabo strojev in orodja ter upoštevanje navodil. Sem spada izklop vseh strojev po uporabi, ali če jih pustite brez nadzora. Prav tako morate zagotoviti, da so vsi stroji izklopljeni, ustrezno izolirani ali zaklenjeni, preden jih poskušate očistiti, nastaviti ali odstraniti morebitne blokade. Če je potrebno, na stroje namestite ustrezne zaslone in varovala. Dosledno morate upoštevati vse ukrepe, ki jih je predvidel proizvajalec, in poskrbite, da jih upravljajo ustrezno usposobljeni delavci.

Spodbujajte zaposlene, da poročajo o težavah

Kot delodajalec ste dolžni izpolnjevati predpise za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu ter izvajati ukrepe za zmanjšanje tveganj. Sem spada na primer, da preuredite delavnico tako, da v njej ne bo treba uporabljati električnih podaljškov in drugih kablov. Zaposlene spodbudite, naj vas obvestijo o napakah na opremi, manjkajočih ali pokvarjenih varovalih, slabem čiščenju in o vsem drugem, kar po njihovem mnenju ogroža njihovo varnost in varnost vaših strank.

Težav ne boste mogli odpraviti, če ne boste vedeli zanje!

Poznate najpogostejše poškodbe avtomehanikov?

To so zvini, pretegnjene mišice in raztrganine. Ponavljajoči se gibi pri delu pod šasijo ali pokrovom motorja lahko povečajo verjetnost za zvin ali pretegnjene mišice. K tovrstnim poškodbam zelo pogosto prispeva tudi dvigovanje in spuščanje strojev in težkega orodja. K poškodbam seveda lahko prispevajo tudi opisani slabi delovni pogoji.

Je vaše zavarovanje ustrezno?

Kljub vsem previdnostnim ukrepom in skrbi za red v delavnici se nepredvidljivosti dogajajo. Zato je dobro skrbno načrtovati zavarovanje, ki vam povrne stroške nepredvidene škode ali pokrije izpad dohodka.

Pri zavarovalnici Generali je vse to mogoče na eni zavarovalni polici, v katero so vključene tako imenovane temeljne požarne nevarnosti (sem spadajo poleg požara tudi nevarnosti, kot so eksplozija, vihar, toča, direktni udar strele, manifestacije, demonstracije in padec zračnega plovila) in tudi kritje obratovalnega zastoja zaradi naštetega, vlomne tatvine in ropa ter razbitja steklenih površin. Zavarovalnica pa bo s poznavanjem vaše dejavnosti in s posluhom za vaše izzive prilagodila zavarovanje vašim potrebam in ga tako optimizirala.

Zavarovanje prilagodite svoji dejavnosti, pri čemer je pomembno tudi, da poskrbite za zavarovanja odgovornosti v primeru, ko bi s svojim delom povzročili škodo tretjim osebam, strankam ali obiskovalcem, ne nazadnje lahko tudi zaposlenim.

Katere so koristi zavarovanja za vaš posel

Če se zgodi nesreča, z zavarovanjem ohranite vrednost premoženja v primeru nesreče. Zajema namreč komplet premoženjskega zavarovanja, ki vključuje zgoraj naštete temeljne požarne nevarnosti, vlomno tatvino ali rop, obratovalni zastoj, zavarovanje stekel (ob zavarovanju zgradbe), opcijsko mu lahko dodate še zavarovanje odgovornosti in zavarovanje elektronskih aparatov in naprav.

Asistenca vedno, ko jo potrebujete

Podjetja imajo v okviru zavarovanja na voljo tudi asistenco v nujnem primeru. Če potrebujete hitro pomoč, vam organizira in krije stroške nujnih asistenčnih storitev (organizacijo varovanja objekta, prihod obrtnika, ki bo opravil obrtniške storitve – vodoinštalater, mizar, ključavničar, steklar, zidar, krovec, električar, čistilni servis, najem zamrzovalne skrinje, agregata, organizacijo selitve in skladiščenja … ). Tudi pri asistenci podjetniki lahko izbirate med dvema paketoma: Maksi in Maksi plus (prvi pokrije stroške do dva tisoč, drugi pa do šest tisoč evrov na zavarovalni primer). Oba pa vključujeta potne stroške obrtnika, čas prihoda in nekaj delovnih ur (odvisno od paketa) ter stroške porabljenega materiala za popravilo do določene višine.

Imeti asistenco pomeni manj stresa, organizacijo pomoči opravi strokovna ekipa, ki ne izgublja dragocenega časa, kar je še posebno pomembno v kritičnih trenutkih, na potovanjih, poskrbljeno je tudi za najbližje. Pomoč je na voljo 24/7, tudi med vikendi in prazniki!

Delodajalec lahko še dodatno poskrbi za zaposlene in njihovo socialno varnost za stara leta z dodatnim pokojninskim zavarovanjem in zavarovanjem Specialisti z asistenco, ki zaposlenim skrajša in olajša zdravljenje, podjetju pa zniža stroške za bolniške odsotnosti delavcev.

Preden pomislite »Saj že imam zavarovanje«, si odgovorite še na nekaj vprašanj

Ključno vprašanje je: Kdaj ste nazadnje uskladili dejansko stanje v podjetju s stanjem zavarovalnih polic? V vašem podjetju se zagotovo dogajajo spremembe, na katere bodite pozorni, ko razmišljate o svoji zavarovalni polici. To je potrebno vedno, ko podjetje povečuje obseg in vrednost zalog, povečuje poslovne prostore ali se seli, izboljšuje ali nakupuje novo opremo, spreminja število zaposlenih, širi poslovanje na nove trge ali celo spreminja 

Zavarovanje ne bo najboljše, če vaša polica ni prilagojena aktualnim potrebam vašega podjetja.

Če se pri vas dogajajo spremembe, je treba posodobiti tudi zavarovanje. Vzemite si čas in preglejte svoja zavarovanja, natančno preverite, kaj vam krijejo in kakšne so zavarovalne vsote. Če ne veste, preverite svoje potrebe v konfiguratorju tveganj ali pa se obrnite na zavarovalnico, kjer vam bodo zagotovo ponudili pravi nasvet.

Naj se vrnemo k nevarnostim, na katere opozarjajo strokovnjaki v avtomehaničnih ali servisnih delavnicah! Nevarnostim, kot so požar, izliv vode, vdor meteorne vode in okvare aparatov, se v avtomehanični delavnici lahko pridružijo poškodbe zaposlenih, ki lahko utrpijo udar električnega toka, padejo na mokrih, ledenih ali mastnih tleh ali jim spodrsne na razsutem materialu, poleg teh pa še poškodbe strank (padci, zdrsi, udarci, zlomi, izpahi, ureznine …). Podjetniku zaradi odsotnih zaposlenih stoji delo, stranke čakajo in so nezadovoljne … Prav v avtomehanični delavnici se lahko dodatno poškoduje, uniči ali izgine motorno vozilo stranke, kar v primeru takšne škode pomeni velik finančni zalogaj za podjetnika. Zavarovanje je v primeru velike škode še posebno dobrodošlo, saj hitro poplača in povrne nastalo škodo.

Kako lahko še povečate varnost svojega poslovanja? Tako, da prilagodite svojo zavarovalno polico!

Med nasveti zavarovalnice Generali smo poiskali še nekaj namigov za varno poslovanje lastnikov avtomehanične ali podobne servisne delavnice. Svetujejo, da za varnost svoje delavnice k zavarovanju dodate še razširjeno zavarovanje odgovornosti za poškodovanje motornih vozil v delavnicah, kritje delavniški kasko, strojelomno zavarovanje naprav (dvigal, kompresorjev), obenem pa poskrbite za svojo varnost in prihodnost svojih zaposlenih z nezgodnim in dodatnim zdravstvenim zavarovanjem Specialisti z asistenco ter kolektivnim dodatnim pokojninskim zavarovanjem.