»Referendum dveh ljudi«

FOTO: Parkirišče pred ruskim konzulatom je ukrajinsko, takšna je volja ljudstva

S.R.
15. 10. 2022, 10.23
Deli članek:

Mestne oblasti v finskem mestu Turku ukrajinske zastave s parkirišča ne bodo odstranile.

Facebook
Rezultat referenduma je bil jasen, menita avtorja.

Finska aktivista Jarno Virtala in Markus Mattsson sta v sredo zjutraj na parkirno mesto pred ruskim konzulatom v finskem pristaniškem mestu Turku narisala ukrajinsko zastavo. Kot sta pojasnila finskim medijem, sta glede vprašanja, ali parkirno mesto, ki je sicer rezervirano za predstavnike ruskega konzulata, pripada Rusiji ali Ukrajini, izvedla »referendum dveh ljudi.« Rezlutat referenduma je po njunih besedah pokazal, da gre za ukrajinsko parkirno mesto. Simbolike njunega dejanja najverjetneje ni treba podrobneje pojasnjevati.

Po poročanju lokalnega časnika Turun Sanomat so mestne oblasti v četrtek odločile, da zastave ne bodo odstranili, da lahko namreč na parkirnem mestu ostane, dokler barve ne bodo zblede oziroma dokler ne bo izginila sama. »To je verjetno vprašanje, na katerega naj si odgovori vsak posameznik,« je glede pomisleka, ali so se mestne oblasti postavile na stran Ukrajine, pojasnila tiskovna predstavnika občine Saara Malila. Je pa opozorila, da zadevo pozorno spremljajo, pri čemer obstaja možnost, da si premislijo, če bi se izkazalo, da zastava povzroča težave v prometu ali druge težave varnostne narave.

Sama avtorja domislice sta sicer poudarila, da je za predlog na referendumu glasovalo »100 odstotkov ljudi, nihče pa ni glasoval proti,« zato sta se odločila, da v luči rezultatov na parkirno mesto narišeta ukrajinsko zastavo.