Odnosi

Ne gre več naprej, čas je za ločitev

Mare Koren
15. 10. 2022, 08.32
Posodobljeno: 15. 10. 2022, 08.39
Deli članek:

Ne glede na to, s čigave strani je prišla pobuda o razhodu in koliko časa je trajala zveza, obdobje po ločitvi nikoli ni preprosto.

Dreamstime
Ločitev je za oba partnerja naporna in zahteva ogromno poguma in strpnosti.

Ob ločitvi ljudje pogosto utrpijo veliko večjo izgubo, kot je morda videti na prvi pogled. Poleg partnerja mnogi izgubijo tudi dom, družino, finančno varnost, socialno in čustveno oporo ter ne nazadnje socialni status. Če je bila vzrok partnerjevega odhoda prevara, se počutimo še izdane in zamenjane, vsekakor pa zavržene. Bolečina je toliko hujša, ker se moramo soočiti z dejstvom, da družine, kakršno smo imeli, ne bo nikoli več, tudi če si ustvarimo novo; nepovratno smo izgubili nekaj, kar nam je bilo dragoceno. Hkrati pa ločitev prinese soočenje s strahom pred osamljenostjo, po navadi pred tem, da obstaja možnost, da bomo do konca življenja ostali sami.

Žalovanje za odnosom

Velik del procesa prebolevanja ločitve je tudi žalovanje za odnosom, ki se zaključuje. Pri čemer žalujeta oba partnerja, ne glede na to, kateri je bil pobudnik ločitve. V vsakem primeru se namreč soočimo z izgubo. Zato je za vse, ki se zaradi ločitve znajdejo sredi viharja čustev, enako in izjemno pomembno, da si dajo čas in dovoljenje, da čutijo, kar čutijo, in v miru žalujejo za vsem, kar bodo pogrešali. Brez občutkov sramu in samoobtoževanja, češ, ne bi se smel tako počutiti.

Odpustite

Sebi in partnerju. Za razhod nikar ne krivite sebe, ne sprašujte se, kje ste ga polomili in kaj bi lahko storili drugače. Položaj je zdaj takšen, kot je, in pogrevanje zgodovine ga ne bo popravilo, kvečjemu se boste počutili še slabše. Najbrž je na začetku težko, a sčasoma boste ugotovili, da kuhanje zamere do partnerja prav tako ne bo pomagalo, da bi vam bilo bolje.

Imejte se radi

Poskrbite za svoje duhovno in telesno zdravje. Sami sebi bodite svoj otrok in poskrbite zanj, kot da je najbolj nebogljen na svetu. Skuhajte si zdravo kosilo, pojdite na svež zrak, meditirajte, predvajajte si najljubšo glasbo, privoščite si masažo. Postanite sami sebi najboljši partner, kajti le tako boste v svoje življenje pritegnili novo osebo. S tem, da boste najprej imeli radi sebe.

Prosite za pomoč, če jo potrebujete!

Pri prebolevanju ločitve lahko zelo pomaga, če si poiščemo strokovno pomoč in podporo psihoterapevta, saj nas naval čustev lahko popolnoma preplavi in zaradi tega doživljamo tesnobo ali pa, če se s čustvi ne soočimo in jih ne izrazimo, zdrsnemo v depresijo.