Posebna pozornost mladim zdravnikom

Ali bodo zdravniki stavkali, bo znano v ponedeljek

Ž.K./STA
14. 10. 2022, 16.26
Posodobljeno: 14. 10. 2022, 16.27
Deli članek:

Pogajalski skupini Fidesa in vlade sta blizu tega, da oblikujeta končno vsebino sporazuma, ki bi ustavila za prihodnjo sredo napovedano zdravniško stavko, je po današnjih pogajanjih ocenil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Dreamstime
Razmere naj bi se izboljšale predvsem za mlade zdravnike.

Po ministrovi oceni so bila današnja, tretja pogajanja po napovedi zdravniške stavke konstruktivna. Posebno pozornost so namenili mladim zdravnikom, ostalih podrobnosti vsebine pogajanj pa tudi danes niso razkrivali. Vladna stran je ob tem po ministrovih besedah Fidesu dala jasno vedeti, da zdravniške zahteve po izstopu iz enotnega plačnega sistema ne bodo sprejeli.

Kot je na novinarski konferenci po današnjih pogovorih dejal minister, so si s Fidesom "precej bližje". V sindikatu so se po njegovih besedah strinjali tudi z vladnim pojasnilom glede časovnice odprave plačnega stropa. Kot je dodal, si tudi Fides želi ureditve plačnih razmerjih v zdravstvu kot celoti. "Skrb, ki jo imajo in ki jo delimo tudi na strani vlade, je predvsem, kako v tem trenutku čim hitreje nasloviti anomalijo, ki se je po novembrskem sporazumu zgodila pri plačah mladih zdravnikov in mladih specialistov, to je vseh tistih, ki niso v 57. plačnem razredu," je dejal.

Do novembra lani sklenjenega sporazuma, ki je delu zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu prinesel večje plače ter porušil nekatera plačna razmerja, je bila kritična tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Po njuni oceni gre za izjemno škodljiv dogovor.

Kot je dejala ministrica, je povzročil tako veliko škodo, da bi mogoče veljajo razmisliti, da bi "koga ovadili z odškodninsko in kazensko odgovornostjo". Če bi tak dogovor prenesli na vse javne uslužbence, bi bil težak od 1,5 do dve milijardi evrov.

"Imamo orientacijska delovna mesta, ki to omogočajo, in tako velik parcialni poseg v eno poklicno skupino ali pa nekaj poklicnih skupin, je povzročil toliko nezadovoljstva, da imamo zdaj tudi zato napovedane stavke tako v šolstvu kot v zdravstvu," je dejala. Po njeni oceni bi se za stavko odločil še kdo, če v četrtek ne bi podpisali plačnega dogovora za javni sektor.

Na vprašanje, ali razmišljajo tudi o tem, da bi mogoče spremenili oz. znižali plače tistim, ki so se jim zvišale novembra lani, je minister odvrnil: "Če bi hoteli biti povsem pravični, bi morali preprosto novembrski dogovor, ki se je zgodil lani, izbrisati v celoti in se na novo pogajati, a to ni možno." Zatrdil je, da bo skušala vlada dogovor v največji možni meri spoštovati in uravnotežiti plače. Dodal je še, da si ta vlada nikoli ne bi drznila, da bi tisto, kar so zdravstveni delavci dobili, "odvzela, zbrisala ali kakorkoli resetirala".

Sicer pa so na ministrstvu tudi presenečeni nad izjavami predstavnikov sindikatov zdravstva in socialnega varstva, da jim je vlada dala nespodobno ponudbo. "Predvsem v luči vsega kar nas čaka. Cela Evropa na nek način trpi. Mi mislimo, da je kompromis možen in da je odgovornost vseh strani, da kompromis najdemo. Ni prav, da zadeve zaostrujemo. Še posebej ne v luči izhodne covidne strategije in čakalnih dob," je dodal.

Predstavniki sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides so bili tudi danes skopi v izjavah po koncu pogajanj. Član Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič je dejal le, da "pogajanja tečejo".