Koristni nasveti

Z belo kredo nad mastne madeže in proti plesni

Mare Koren
25. 9. 2022, 21.30
Deli članek:

Šolarji in dijaki so že pošteno zagrizli v novo šolsko leto, a v učilnicah danes redko najdemo belo kredo. Veste, da je kreda odličen zaveznik v gospodinjstvu?

Dreamstime
Šolska kreda bo bradavico izsušila in bo zato hitreje odpadla.

Nekoč obvezna oprema vsakega učitelja ali profesorja počasi, a neizbežno izginja iz učilnic in predavalnic, kjer se je njen prah nabiral na penastih gobah, pa tudi v umivalnikih. Zelene table in bele krede so zamenjale bele table in alkoholni flomastri, ali pa kar interaktivne table. A kreda ni uporabna le za pisanje na tablo, označevanje v šiviljski industriji ali slikanje na asfalt, njena uporaba je precej širša. Preverite.

Odstranite mastne madeže

Slanina, hamburger, pica – kako radi imamo te jedi! Vendar nam pogosto povzročajo sive lase, ko se maščoba ali omaka znajde na oblačilih. Namesto da madeže drgnete z roko in oblačila v upanju, da se ne bodo skrčila, ter jih perete pri visokih temperaturah, madeže podrgnite s kosom krede, počakajte nekaj minut in obrišite, oblačilo pa operite kot običajno.

Morki čevlji 

Vzemite dve gospodinjski krpi. Nanju zdrobite dve kredi, ju zavijte in spnite z gumicami. Zavit prtiček s kredo položite v čevelj in pustite čez noč, da vpije vlago in neprijeten vonj.

Povrnite srebru sijaj

Srebrn jedilni pribor sčasoma izgubi sijaj zaradi vlage. V predal, kjer hranite pribor, dajte kredo. Vpila bo vlago in ohranjala sijaj pribora. Enako storite pri nakitu, če se želite izogniti temu, da bi počrnel. Sčasoma kredo zamenjajte.

Proti plesni in neprijetnemu vonju

Hitro se lahko zgodi, da se v garderobi pojavi plesen, pa tudi izjemno neprijeten, zatohel vonj. Preizkusite preprosto rešitev s kredo. Kreda lahko vpije tako vlago, plesen kot neprijetne vonjave. Dajte kredo v omare, predalnike s perilom ali vrednimi papirji ter na mesta, kjer se pojavlja plesen.

Preprečite vstop mravljam

Mravlje so v domovih precej neprijeten obiskovalec, zlasti kadar najdejo pot v kuhinjo ali shrambo. Nepovabljene obiskovalce lahko hitro preženete s kredo, saj je ne marajo. S kredo prevlecite mesta, kjer mravlje vstopajo v dom, in jim tako preprečite vstop.  

Dreamstime
Mravlje obožujejo škrobne jedi. Če imajo priložnost, si hitro privoščijo redilen obrok.

Težave s ključi

Če se vam ključ zatakne v ključavnici, ga prevlecite z belo kredo. Tako ga boste podmazali. Naslednjič ne boste imeli težav odkleniti ključavnice.

Uredite nohte

Imate lepe, dolge nohte, a so rumenkasti ali preveč prozorni? Vzemite malo mokre krede in staro zobno ščetko, s katero boste preprosto prišli pod nohte. Tako boste osvežili belo barvo.

Kovinska posoda

Naribajte kredo in jo prelijte z malo vode, da nastane gosta zmes. Nato krpo pomočite v zmes in s krožnimi gibi očistite posodo.

Namesto brisala 

Ste pri pisanju s kemičnim svinčnikom naredili napako? Nič za to. Uporabite kredo, da prekrijete napako. Ostanek stresite s papirja in pišite dalje.