Zanimivosti

Nikar jih ne zavzite, koristno jih uporabite

Mare Koren
24. 9. 2022, 06.10
Deli članek:

Se je tudi pri vas doma nabralo kar nekaj plutovinastih zamaškov? Njihova uporaba je precej širša, preverite, kako so vam še lahko v pomoč.

youtube
plutovinast podstavek

Pluta oziroma plutovinasti zamaški so uporabni v različne namene, hkrati so naravni izdelek. Predstavljamo vam nekaj uporabnih nasvetov, ki bodo zamaške »rešili pred smetmi«.

Obesek za ključe

Omislite si drugačen, a unikaten obesek za ključe, ki bo poskrbel, da vaši ključi ne bodo poniknili neznano kam, tudi potopili se ne bodo. V plutovinast zamašek privijte vijak z zavito glavico. Po želji zamašek pobarvajte z akrilno barvo ali lakom za nohte in tako ključe ločite po različno pobarvanih obeskih.

Drugačna svetilka

Plutovinaste zamaške čez noč namočite v etilni alkohol in pustite, da se dobro prepojijo. Po potrebi jih lahko nato uporabite kot gorilno sredstvo, ki vam bo pomagalo zanetiti ogenj v kurišču. Lahko jih uporabite tudi kot izvirno svetilko. Postavite zamašek v nastavek za sveče ali kozarec, zanetite in uživajte v prijetni svetlobi.

Podstavek

Ste morda pomislili, da bi iz zamaškov naredili priročen podstavek, ki bo vašo jedilno mizo obvaroval pred prevročimi posodami? Zberite nekaj plutovinastih zamaškov, dovolj je že od 10 do 15, nič pa ne bo narobe, če jih bo več. Lahko jih zlepite z vročim silikonom, če pa ga nimate, uporabite vezico in zamaške močno spnite.  

Preproga
Iz zamaškov lahko naredite priročno kopalniško preprogo, ki bo zadržala vlago in popestrila kopalnico. Potrebujete približno štiristo zamaškov, tanko vrtnarsko žičko in vrtalnik. Zamaške preluknjajte po sredini, skoznje nato napeljite močno žičko in zamaške oblikujte v preprogo. Ustvarite lahko krožno obliko ali kvadratno, izbira je povsem vaša. Na podoben način lahko naredite odlagalo za trdo milo, ki se nikoli več ne bo stopilo v luži odvečne vode.

youtube
plutovinasta preprega

Dekorativna vaza

Oblecite kozarec v plutovinaste zamaške in ustvarite edinstveno vazo. Pomagajte si z vročim silikonom ali sekundnim lepilom.

Okvir za sliko 

Iz zamaškov lahko naredite čudovit okvir za sliko. Iz trše podlage (karton), najprej izrežemo obliko in želeno velikost, nato nanjo z vročim lepilom prilepimo plutovinaste čepe.

Stena za kuhalno ploščo

Še en odličen namig, ki bo v vaši denarnici prihranil precej denarja, steno za kuhalno ploščo in pomivalnim koritom pa obvaroval madežev. Pluta kot material ima izjemne lastnosti, je zelo elastična, vodoodporna, plovna in ognjeodporna, zato bo rešitev z zamaški več kot odlična. Plutovinaste zamaške najprej operite in osušite, nato jih prerežite po dolžini. Steno, kamor jih boste nalepili, dobro očistite, nato pa premažite z močnim lepilom prozorne barve. Zamaške začnite zlagati drugega ob drugega. Ustvarite lahko poljuben vzorec. Po želji jih lahko prebarvate s katero od vodoodpornih barv za les.