Vodni kamen

Je tudi vaš najljubši pripomoček kavni avtomat? Kdaj ste ga očistili?

Mare Koren
24. 9. 2022, 12.55
Posodobljeno: 24. 9. 2022, 13.12
Deli članek:

Kavni aparati, ki omogočajo pripravo kave kot v kavarni, so v zadnjih letih postali precejšen trend. A potrebujejo tudi ustrezno čiščenje.

Dreamstime
/

Džezve in italijanske kafetjere so v zadnjih letih zamenjali vse zmogljivejši in naprednejši kavni aparati, ki vam ponujajo izbiro bogatih kavnih mešanic z mlekom ali brez. A te je treba redno čistiti in ustrezno vzdrževati. Najpomembnejše je redno odstranjevanje vodnega kamna, sicer se nalaga na vodnem sistemu ter maši cevi in nastavke, odstranjevanje kavnih ostankov in maščobnih usedlin pa zahteva dodaten trud. Napravo je treba čistiti z namenskimi čistilnimi pripravki. Dobro je, če čiščenje postane rutina, tako boste uživali boljšo kavo in podaljšali življenjsko dobo kavnega aparata.

Dreamstime
/

Vodni kamen

Odstranjevanje vodnega kamna je nujno za ohranjanje naprave v dobri kondiciji. Nekateri proizvajalci garancijo za aparat pogojujejo prav s tem. Pogostost posega je odvisna od trdote vode, stopnjo trdote lahko izmerite z merilnimi lističi ali pa se o tem pozanimate pri lokalnem komunalnem podjetju. Način odstranjevanja predpisujejo proizvajalci za vsako napravo posebej. Nekatere je mogoče čistiti s kisovo raztopino, večinoma pa se zahteva uporaba posebnih čistil ali pripravkov ter ustrezen postopek. Svetujemo, da upoštevate navodila, sicer lahko aparat pokvarite. Če kisova ali limonina raztopina nista izrecno dovoljeni, ju ne uporabljajte.

Dreamstime
/

Včasih se nabira hitreje

Neodvisno od predpisane pogostosti čiščenja se lahko kamen nabira tudi hitreje. Ob naslednjih težavah najprej opravite postopek odstranjevanja kamna, preden aparat odnesete na servis: puščanje vode iz aparata, čezmerno kapljanje, zmanjšan ali celo prekinjen pretok vode, voda se ne segreje do ustrezne temperature, segrevanje je zelo upočasnjeno, aparat začne oddajati nenavadne zvoke. Po odstranjevanju kamna aparat obvezno preplaknite z vrelo vodo, tudi če v navodilih to ni zahtevano. Agresivna čistila lahko iz kovinskih delov izlužijo težke kovine (nikelj ali aluminij), ki se nato izlijejo v naslednjo skodelico napitka.

Nastavek za penjenje

Dreamstime
Čiščenje mlinčka

Tudi pipa oziroma dodatek za penjenje potrebuje redno nego. Če ga ne čistite sproti, se zamaši z maščobnimi oblogami ali iz njega začne kapljati. Pipo najlažje vzdržujete čisto, če skoznjo nekaj sekund spuščate vročo paro, zunanjost pa po vsaki uporabi obrišete z vlažno krpo. Če so kakšni deli penilnega dodatka snemljivi, jih skladno z navodili odstranite in obrišite.

Različni aparati, različne zahteve
Ročni kavni avtomat 

Pri ročnih kavnih aparatih je čiščenje preprostejše. Izstopno šobo redno preplakujte z vrelo paro in čistite ročko s filtrom. Ostanke kave v filtru izplaknite, po potrebi uporabite daljšo iglo. Dobro je vedeti, da kave ni priporočljivo preveč stisniti, sicer se tlak v ročki preveč poveča in začne puščati na napačni strani.

Aparat na kapsule
Čiščenje aparata na kapsule je najpreprostejše. Potrebuje le občasno preplakovanje sistema z vodo in redno odstranjevanje vodnega kamna. Pri večini aparatov na kapsule se lahko vodni kamen odstranjuje s kisovo raztopino, nič pa ne bo narobe, če uporabite specializirano čistilo. Redno pregledujte tudi iglo, ki predre kapsulo, in jo po potrebi, če je zvita ali kako drugače poškodovana, zamenjajte.

Samodejni kavni aparat
Ti kavni aparati so res samodejni in pripravijo napitek ob pritisku na gumb, zaradi zapletenega notranjega ustroja pa čiščenje zahteva največ časa. Na srečo je večina naprav opremljena z naborom tipal, ki sporočajo, kdaj je čas za čiščenje in kdaj je treba odstraniti kamen.