Novi hit

Tudi vas mika sup, pa ne veste, kako začeti?

Mare Koren
28. 8. 2022, 16.00
Posodobljeno: 28. 8. 2022, 17.33
Deli članek:

Številni, ki so se v supanju že preizkusili, to izkušnjo opisujejo kot sijajno vodno aktivnost.

Dreamstime
Začeti je preprosto, končati pa verjetno ne boste želeli. Zato se boste vedno znova vračali na sup.

Supanje prinaša ogromno blagodejnih učinkov tako na naše telo kot um, saj krepi ravnotežje in ohranja pokončno držo. Dokazano naj bi pripomoglo k porabi odvečne maščobe in ugodno vplivalo na zdravje kardiovaskularnega sistema. Vadba na deski za supanje umirja um, odganja stres in omogoča popolno meditativno sprostitev.

Kje lahko supamo

Po mnenju strokovnjakov lahko supamo praktično na vseh vodnih površinah, na morju, rekah ali jezerih, kar nam je v danih okoliščinah najbližje in najljubše. Divje reke in razburkano morje sicer utegnejo pognati kri po žilah, saj je potrebnih več spretnosti in veščin. Je pa mirno morje ali jezero pravi balzam in sprostitev za vse. Če razmišljate o nakupu, je izbira deske odvisna tudi od vrste vode, po kateri boste veslali, zato dobro premislite, kje preživljate poletne mesece.

NAJPREJ BLIZU OBALE

Napredujte postopoma, iz klečečega položaja. Izposojevalci vam bodo nudili pomoč tudi pri osnovnem znanju, kako držati veslo, kje stati in podobno.

Kakšno desko izbrati

Bolj kot vodna površina je pomembna aktivnost, ki jo načrtujete. Tako je okrogla oblika supa, imenovana tudi all-round shape, vsestranska. Če se želite podati na daljše vožnje oziroma »ture«, izberite sup, za katerega je značilna ozka sprednja konica. Ta deska je po navadi daljša od običajnih in omogoča lažje drsenje po vodi. Tako boste z manj veslaji prepotovali daljše razdalje. Poleg učinkovitega veslanja boste pozitivno vplivali na telesno držo in splošno koordinacijo.

Kako je z izposojo

V Zvezi potrošnikov Slovenije so ugotovili, da je večina desk za stoječe veslanje namenjenih izposoji manj veščim, morda celo začetnikom. To je lahko dobra novica za vse, ki bi radi preverili, ali se jim sup izplača kupiti, hkrati stabilnejše deske omogočajo izvajanje najrazličnejših vragolij in igranje v vodi.

Dreamstime
Supanje je odlična aktivnost za vso družino pa tudi za družbo s prijatelji.

Preverite vremensko napoved

Ne glede na to, ali se na sup odpravljate prvič ali pa že dobro poznate tehniko supanja, vedno preverite vremensko napoved. Pri supanju potrebujete podatke o vetru in tudi o gibanju tokov, saj se boste le tako lahko izognili napornemu in nevarnemu supanju v vetru ali nevihti.

STABILNA DESKA

Vaša teža ne igra velikega pomena. Veslo naj bo nastavljivo po višini. Priporočljivo je, da ima deska varnostno vrvico, ki jo pripnete na nogo.

Cene izposoje

Preverili smo cene izposoje supov pri različnih ponudnikih. Ti ponujajo izposojo zgolj za uro, dan ali ves teden. Sup si lahko izposodite v vseh Hervisovih poslovalnicah po Sloveniji, kjer so na voljo supi različnih proizvajalcev in modelov. Cena najema za sedem dni in več vas bo stala 7,99 evra na dan, če si ga boste izposodili za manj kot sedem dni, pa boste zanj plačali 14,99 evra na dan. Izposojo lahko opravite v trgovini ali na spletni strani Bananaway.si, kjer vas bo tedenska izposoja stala od 96 evrov naprej. Izposoja je na voljo tudi na Supklub.si, kjer boste v visoki sezoni za dvourni najem allround supa odšteli 10 evrov, dnevni najem je 15 evrov, vikend najem 30 evrov, tedenski najem 70 evrov in dvotedenski najem 120 evrov. Če razmišljate o nakupu, pa se cene supov na spletni strani Mimovrste.si, gibljejo od 248,10 evra dalje. Če nameravate veliko svojega časa nameniti supanju, je vsekakor smiselno razmisliti o nakupu, saj se vam bo investicija hitro obrestovala.