Na lastno odgovornost

Vam je telefon po nesreči padel v vodo?

Mare Koren
28. 8. 2022, 10.47
Deli članek:

Poletje je, več smo zunaj in bližje vodi, naj bo to na morju, ob jezeru ali na bazenu. Nesreča nikoli ne počiva in telefon se je znašel v vodi. Hitro ukrepajte!

Profimedia
Če niste rojeni pod srečno zvezdo, imate pred seboj na žalost nekaj sto evrov vreden kup neuporabne elektronike.

Voda je strup za vsako »električno« napravo. Je namreč električno prevodna in v stiku z napravo steče tok tudi tam, kjer ne bi smel. Zato pride do kratkega stika, zaradi katerega se preveč segrejejo električne komponente, ki lahko pregorijo. Bolj kot sladka je nevarna slana voda. Ta namreč zaradi v njej raztopljenih snovi razžira kovine, poleg tega za seboj pušča solne kristale, ko izhlapi.

Odzvati se morate hitro

Čeprav naj bi bila večina sodobnih telefonov vodoodporna, ne bodite brezbrižni in ukrepajte. Telefon čim prej dajte na suho. Zaradi trdne izvedbe ni verjetno, da bi voda v trenutku prodrla do mest, kjer lahko povzroči škodo. Če še imate telefon, ki mu lahko odstranite baterijo, to storite čim prej. Telefone, pri katerih je ni mogoče odstraniti, če je le mogoče, izključite.

Tresite, a ne premočno

Potem iz telefona »iztresite« čim več vode in obrišite zunanjost. To storite tako, da držite telefon v različnih položajih in ga tresete toliko časa, da iz njega neha kapljati. Poleg baterije iz telefona čim prej odstranite vse kartice (SIM in pomnilniške kartice) ter jih skupaj z baterijo, če je snemljiva, odložite na suho krpo, s katero jih osušite. Odstranite tudi vse dele, ki jih je mogoče odstraniti, ne da bi pri tem poškodovali telefon. Občasno ga ponovno stresite, da bo iz njega iztekla voda, ki se je morda nabrala v kotih.

MORSKA VODA

Če telefon pade v morje, ste pred velikimi težavami. Še preden začne voda izhlapevati in se začnejo tvoriti slani kristali, morate telefon čim bolj sprati s tekočo sladko vodo.

Odstranjevanje vlage

Izjemno učinkovito bo, če boste telefon čez noč zakopali v riž. Riž, ki ga kupite v trgovini, je bil pred pakiranjem popolnoma osušen, zato nase vleče vlago. Najbolje bo deloval riž, ki je bil pred uporabo še vakuumsko zapakiran v plastični vrečki. Še boljše so nekatere druge higroskopične snovi, vendar teh načeloma nimamo pri roki. Posodo, v kateri sta telefon in riž, obvezno zaprite, saj bo drugače riž poleg vlage iz telefona nase vezal tudi vlago prostora. Po končanem postopku telefon položite na suho krpo in ga preverjajte vsakih nekaj ur. Če iz njega izteče še kaj vode, ponovite postopek sušenja z rižem.

Dreamstime
/

Silica gel

Odlična rešitev je tudi silica gel, če ga imate. Telefon položite med okrogle kristalčke in nepredušno zaprite ter pustite stati vsaj 24 ur. Enako kot pri rižu.

Na lastno odgovornost

Druga možnost je alkoholna kopel. Alkohol ni prevoden in ne bo škodoval telefonu, bo pa odstranil vso vlago in hitro izhlapel, ko boste telefon vzeli iz kopeli.

Garancija

Če ste te smole, da ne glede na vse nasvete in trike, ki smo jih našli, vaš telefon noče zaživeti, vam sicer ostane še uveljavljanje garancije. A če naprava ne deluje, bo garancija pomagala bore malo. Skoraj večina pametnih telefonov zadnjih generacij je sicer izdelana tako, da so odporni na vodo. Kot zagotavljajo proizvajalci s certifikatom, naj bi zdržali v vodi do globine 1,5 metra do 30 minut. Če vam pade telefon na dno olimpijskega bazena, ste torej že globoko v težavah. Telefon boste morali popraviti na svoje stroške, razen če imate urejeno primerno zavarovanje. Če se boste odločili za popravilo telefona, se najprej pozanimate o višini stroškov, saj se velikokrat zgodi, da so v višini cene novega telefona in se vam to ne izplača. Če boste torej morali investirati v nov mobilnik, nikar ne pozabite kupiti kakovostnega vodotesnega ovitka, ki bo poskrbel, da bo vaš telefon ostal na varnem, tudi če se bo po pomoti znašel v vodi.