vsestransko uporabne

Z limonami do okusnejše marmelade in sočnega mesa

Mare Koren
27. 8. 2022, 21.29
Deli članek:

Limon ne uporabljamo le za limonado, ampak z njimi pripravljamo mnogo jedi, od marinad, juh, omak, mesa in rib do odličnih sladic, sladoledov in marmelad ...

Dreamstime
Limone so nepogrešljive pri pripravi hrane in pijače.

Na limone se najpogosteje spomnimo, ko pripravljamo osvežilne limonade ali pa koktejle, s katerimi si v prijetni družbi krajšamo in hladimo poletne večere. A ne pozabimo nanje pri pripravi jedi, uporabimo pa jih lahko tudi pri nekaterih gospodinjskih opravilih.

Med pečenjem

Da med pečenjem in obračanjem ribe ne bodo razpadle, jih tik pred tem premažemo ali oblijemo z limoninim sokom. Meso bo dlje ostalo sveže, če ga bomo dali v marinado iz limoninega soka in oljčnega olja ter ga shranili v dobro zaprto posodo v hladilnik. Rdeče meso bo okusnejše in mehkejše, če mu bomo med pečenjem dodali malo limoninega soka.  

Marmelada prej želira

Če marmeladi med kuhanjem dodamo nekaj limoninega soka, bo ohranila lepo barvo in se prej strdila oziroma želirala. Če bomo beljakom med stepanjem dodali malo sveže iztisnjenega limoninega soka, bo sneg trši. Limonin sok dodajamo tudi raznim vrstam testa, da je rahlejše.

Dreamstime
Če marmeladi med kuhanjem dodamo nekaj limoninega soka, bo ohranila lepo barvo in se prej strdila.

Aromatična limonina lupina

V limonini lupini je močno in prijetno dišeče eterično olje, zato nastrgano lupinico neškropljenih limon pogosto dodajamo pecivu. Limonino lupinico lahko nastrgamo, tenko olupimo z lupilnikom ali posebnim nožkom narežemo na tanke rezance, ki jih dodajamo jedem, pijačam ali z njimi okrasimo različne sladice.

Limonin sladkor ali poper

Z lupino neškropljenih limon lahko sami pripravimo limonin sladkor, limonin poper in citronsko olje. Sladkorju primešamo sveže nastrgano limonino lupino ali pa jo najprej posušimo in zmeljemo v prah. Za pripravo limoninega popra v mlinček poleg poprovih zrnc damo še na majhne koščke narezano posušeno limonino lupino in oboje meljemo sproti. Odličen je za ribe, svinjino in druge vrste mesa.

 ČIŠČENJE

Ne pozabite, da je limona odlična tudi pri čiščenju. Z njenim sokom boste odpravili madeže vodnega kamna, odlično pa bo očistila in dezinficirala lesene deske za rezanje.

Limonino olje

Za limonino olje v kozico nalijemo pet decilitrov oljčnega olja, dodamo trakove lupine dveh neškropljenih limon in na blagem ognju kuhamo pet minut, nato odstavimo ter ohladimo. Ko se olje ohlaja, primešamo pet olupljenih in pretlačenih strokov česna, nato vse prelijemo v kozarec za vlaganje, ga zapremo ter za dva tedna postavimo v hladno shrambo. Nazadnje olje precedimo, nalijemo v steklenico in ga shranimo v hladilnik. Takšno olje je odlično za pripravo solat, marinad, omak ter za peko rib in mesa.