zatočišča

Netopirji v treh četrtinah vseh stavb kulturne dediščine pri nas

R.T.
26. 8. 2022, 12.54
Posodobljeno: 26. 8. 2022, 12.55
Deli članek:

Zadnji vikend v avgustu obeležujemo mednarodno noč netopirjev. So edini sesalci, ki so zmožni leteti, poznamo pa več kot 1400 vrst, ki predstavljajo približno petino vseh znanih vrst sesalcev na Zemlji.

Matej Vranič
V stavbah kulturne dediščine so zabeležili najmanj 23 od 32 vrst pri nas živečih netopirjev.

V Evropi živi več kot 50 vrst netopirjev, vse pa so zaščitene v okviru Sporazuma o varstvu netopirjev v Evropi, ki izhaja iz Konvencije o varstvu selitvenih vrst prostoživečih živali. V Sloveniji živi 32 vrst netopirjev, ki so vse vrste uvrščene na seznam Direktive o habitatih in so zavarovane z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Med njimi je tudi 10 vrst, ki so določena za območja Nature 2000 v Sloveniji.

Posebno pomemben del življenjskega prostora netopirjev predstavljajo tudi stavbe kulturne dediščine, v katerih del leta preživi skoraj tri četrtine (71 odstotkov) vrst netopirjev v Sloveniji. Življenje netopirjev v gradovih in cerkvah, ki so že stoletja njihova pomembna zatočišča.

Netopirji so nočne živali, ki svetli del dneva in celo zimo preživijo v zatočiščih. Med stavbami kulturne dediščine posebno mesto zasedajo gradovi in cerkve, ki že stoletja predstavljajo pomemben del življenjskega prostora netopirjev. V Sloveniji so biologi v zadnjih 20 letih pregledali več kot 1700 stavb kulturne dediščine in netopirje našli v skoraj treh četrtinah vseh stavb kulturne dediščine. V njih so zabeležili najmanj 23 od 32 vrst pri nas živečih netopirjev.