Odkritje

Alkohol bi lahko rešil človeštvo pred hudim pomanjkanjem hrane

M.K.
26. 8. 2022, 12.39
Posodobljeno: 26. 8. 2022, 12.52
Deli članek:

Alkohol v mnogih družbah po svetu zaradi prekomernega pitja povzroča številne težave, japonski znanstveniki pa so sedaj ugotovili, da bi lahko alkohol v sušnih obdobjih blažil prehransko krizo. Žito in riž, ki so ga pred tem zalivali z alkoholom, je namreč brez vode zdržal dva tedna.

journalbreak.com
Levo so "trezne" rastline in desno "pijane".

Ekipa japonski znanstvenikov, ki jo je vodil Motoaki Seki, je v znanstveni reviji Rastlinska in celična fiziologija objavila študijo, ki razkriva, da bi lahko rastline v obdobjih hude suše s pomočjo alkohola preživele tudi do dva tedna brez kančka vode.

Ko so rastline zaradi hude suše podvržene primanjkljaju vode, začnejo po naravni poti tvoriti etanol, poroča ameriška televizijska mreža CNN. Čeprav vzroki za takšen odziv rastlin še niso znani, so raziskovalci iz japonskega centra Riken prišli na idejo, da lahko rastline pred sušo obvarovali s pomočjo alkohola.

Raziskovalci so med eksperimentom posadili pšenico in riž in jo redno zalivali z vodo. Eno skupino rastlin so nato tri dni zalivali z etanolom, nato pa so vsem rastlinam za dva tedna odtegnili vodo. »Ugotovili so, da so pijane rastline odnesle veliko bolj kot trezne,« še poroča CNN.

Po dveh tednih so namreč rastline ponovno dobile vodo. Izmed rastlin, ki so jih pred tem zalivali z vodo, je dvotedensko sušo preživelo kar 75 odstotkov rastlin, medtem ko je preživelo le pet odstotkov »treznih« rastlin.

Raziskovalci pravijo, da so s tem odkrili uporaben in preprost način za povečanje proizvodnje hrane po svetu v obdobju suš, ki se v zadnjih letih pojavljajo vedno bolj pogosto.

Ob tem je Seki opozoril, da je treba alkohol pri zalivanju uporabljati zmerno, saj višje koncentracije alkohola zavrejo rast rastline. Skratka, tega ne počnite doma s hišnimi rastlinami, saj bodo hitro preveč pijani, da bi rasle.