Vidite jo lahko na vsakem koraku

Pozor, vrhunec cvetenja ambrozije. Rastlina lahko izzove resne alergijske reakcije

Tanja Cvirn
28. 8. 2022, 07.40
Posodobljeno: 28. 8. 2022, 08.43
Deli članek:

Voden izcedek iz nosu, zamašen nos, srbenje, kihanje in vnete oči so znaki alergijske reakcije na ambrozijo oziroma njen cvetni prah.

Dreamstime
Ambrozija lahko izzove resne alergijske reacije.

V teh dneh ta nevarna tujerodna rastlina cveti in bo zato mnogim povzročala težave vse do konca septembra. Pri nas je zaradi njenega škodljivega vpliva na zdravje ljudi predpisano njeno obvezno zatiranje, za kar so odgovorni lastniki zemljišč.

V Sloveniji se je najbolj znana predstavnica iz rodu Ambrosia, pelinolistna ambrozija, zadnja desetletja hitro razraščala. Znebiti se je ni preprosto, težava je tudi, da se mnogi lastniki zemljišč še vedno ne zavedajo, da so dolžni sami poskrbeti za njeno odstranjevanje, ali pa rastline niti ne prepoznajo kot nevarno.

 ODSTRANITEV AMBROZIJE

Opravite jo čim prej in po možnosti preprečite cvetenje ter sproščanje svetnega prahu v okolico, saj je alergen.

Uspešni pri zatiranju

Kako razširjena je ambrozija pri nas, smo vprašali upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. »Kmetijski strokovnjaki so v letu 2021 ob pregledu terena ugotovili, da so bili pridelovalci pri zatiranju ambrozije v poljščinah kar uspešni, nekaj problemov je bilo le pri njenem zatiranju v vrtninah in posevkih buč ter soje. Na nekmetijskih zemljiščih se je stanje glede na leto 2020 nekoliko poslabšalo. Še vedno pa največji problem širjenja ambrozije predstavljajo opustela gradbena zemljišča in zemljišča z navoženim materialom.« Za leto 2021 je bilo ugotovljeno, da se obseg ambrozije ne povečuje in da je enak kot v zadnjih dveh letih.

Nezahtevna in trdovratna

Rastlina je zelo nezahtevna in se najraje razrašča na zapuščenih rastiščih, ob robovih cest in železnic, na opuščenih gradbiščih, slabo urejenih kmetijskih površinah, parkiriščih, najdemo jo tudi med rastlinami, ki jih kmetje gojijo za prehrano. V mestnem okolju jo je mogoče najti tudi v bližini ptičjih krmilnic, saj je med semeni za ptice tudi kakšno zrno ambrozije, ki lahko vzkali.

POZOR!

Pri odstranjevanju uporabimo rokavice, v času cvetenja pa tudi zaščitno masko. Cvetočih rastlin in rastlin z razvitimi semeni ne polagamo na kompost.

Pregledujte in preventivno ukrepajte

Ozaveščenost glede odstranjevanja ambrozije je za njeno obvladovanje zelo pomembna in glede na podatke z opravljenih strokovnih pregledov, da se populacija ambrozije v Sloveniji ne širi, lahko to pomeni tudi, da jo ljudje vse bolj poznajo. Posebne akcije ozaveščanja o ambroziji je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin že imela v preteklih letih, zato letos ni predvidena. Uprava, službe za varstvo rastlin in nekatere občine pa izvajajo različne aktivnosti, s katerimi prebivalce opozarjajo na škodljivost te rastline in na njihovo odgovornost ter jim tudi pomagajo pri njenem prepoznavanju. Na terenu so ves čas prisotni tudi fitosanitarni inšpektorji območnih uradov uprave, ki se redno odzovejo, če ljudje prijavijo rastišče ambrozije.